Руският президент Дмитрий Медведев определи днешната си среща с председателя на Китайската народна република Ху Дзинтао като поредната крачка за задълбочаване на партньорските отношения между двете страни.

Главата на Руската федерация пристигна на четиридневно посещение в Китай, където ще участва в срещата на БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай, ЮАР) и в Азиатския форум в селището Боао на източния бряг на остров Хайнан.

След това руският президент ще направи първата в историята визита в китайския специален административен район Сянган (Хонг Конг).

Нашите страни се явяват стратегически партньори, което позволява да координират политиката си в международните отношения.
Ние сме партньори не само в политиката, но и в икономиката и редица други сфери. Считам, че днес можем да направим поредната крачка към задълбочаване на партньорските отношения,
заяви Дмитрий Медведев.

Председателят на КНР Ху Дзинтао приветства своя гост и припомни, че през изминалата 2010 година двамата са се срещнали цели шест пъти. „Ние проведохме обстоен обмен на мнения по актуални въпроси, подчерта Ху Дзинтао."

По думите му това е изиграло важна роля за укрепване на партньорството и всестранното сътрудничество.

В настоящата година ще положим повече усилия за укрепване на двустранните отношения, категоричен бе китайският лидер.