Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен заяви, че Иран представлява ракетна заплаха за Русия и НАТО, които трябва да изградят система за противоракетна отбрана за защита.

Във връзка с това той отново предложи да се създаде единна система срещу Иран, съобщава РИА Новости.

По-рано Расмусен предложи Русия да участва в създаването на противоракетната отбрана на НАТО.

По думите на Расмусен над 30 страни имат или разработват ракетен потенциал, сред които Иран, който разполага с ракети, които могат да стигнат до територията както на НАТО, така и на Русия.

Ето защо можем да създадем една система (ПРО), да създадем нови разделителни линии в Европа или просто можем да създадем система, която ни обединява и сближава, заяви Расмусен.

Той допълни, че лично е заинтересован от втория вариант.

Ние сме длъжни да предложим на Русия сътрудничество, свързано с нашите системи и възможности в тази област. Ако решим да го направим заедно, аз съм убеден, че можем да създадем един по-добър климат за постигане на напредък в други области, които са от решаващо значение за европейската сигурност, каза Расмусен.

НАТО и Русия вече не представляват заплаха един за друг. Време е да оставим мислите за Студената война в миналото, допълни той Расмусен.

Той настоя съвместно с Русия да се съсредоточат върху общите заплахи - тероризъм, екстремизъм, трафик на наркотици, разпространение на ракетни технологии, оръжия за масово унищожение.

Расмусен изрази увереност, че Русия и НАТО могат да постигнат напредък по отношение на противоракетната отбрана и ядрените оръжия с цел създаване на сигурна Европа.