Русия и Норвегия подписаха договор за разграничаване на морските пространства в Арктика и сътрудничество в Баренцово море и Северния ледовит океан.

Договорът между двете сили в региона на практика ще отмени е мораториума върху разработката на находищата на нефт в спорната зона.

Преговорите между Москва и Осло за разделянето и морската граница започнаха още през 1970 година и въпросът стоеше като основен в отношенията между двете страни.

Договорът между Русия и Норвегия определя статута на около 175 000 квадратни километра морско пространство. По думите на премиера на Норвегия Йенс Столтенберг сега спорната зона е поделена на две равни по значение части.

Договорът трябва да опрости и въпроса на зоните и правата върху риболова.

Според изявление на норвежкия посланик в Москва с договора се слага край на т.нар. Студена война в крайния север".
Според Павел Золотарев, заместник-директор на института за САЩ и Канада към Руската академия на науките, цитиран от БиБиСи, борбата за разделяне на арктическия шлейф „едва сега започва".

Разграничението в морските пространства има голямо значение и в надпреварата между арктическите държави - САЩ, Канада, Русия, Норвегия и Дания, доколкото доказателствата за териториалните претенции трябва да са събрани в съответствие с Конвенцията на ООН по морско право.

Според нея страните могат да разширяват зоната, в която имат изключително право на добив на минерални ресурси, до границите, които се явяват естествено продължение на геоложката структура на материка.

След една седмица в Москва ще се проведе двудневен Международен арктически форум „Арктика - територия на диалог", организиран от Руската географска общност. Тогава се очаква да бъде обсъдено именно сътрудничеството между Русия и Норвегия като естествено продължение от постигнатите споразумения в договора. Във форума ще участва и руският премиер Владимир Путин - свидетелство за значението, което Русия отдава на арктическата територия.