Русия и Сирия се сблъскаха със САЩ и техните западни съюзници във връзка с отговорността за провала на примирието в Сирия, след като ООН заяви, че хуманитарните конвои са в готовност да се отправят към 10 места раздираната от конфликт страна, включително обсадената Източна Гута, която се намира край столицата Дамаск, съобщава "Асошиейтед прес".

Свадливото заседание на Съвета за сигурност, което се проведе четири дни след като членовете му приеха резолюция, настояваща за спиране на огъня "без отлагане" в продължение на най-малко 30 дни на цялата територия на Сирия, за да бъде осигурена хуманитарна помощ и да бъдат евакуирани критично болните и ранените, отразява разочарованието и гнева и на двете страни от продължаващите боеве и бомбардировки.

Русия обяви: САЩ създадоха 20 военни бази в Сирия

Русия обяви: САЩ създадоха 20 военни бази в Сирия

Доставяли оръжия на сирийските кюрди

Директорът на отдела на ООН за хуманитарната помощ Марк Лоукок попита членовете на Съвета за сигурност: "Кога ще бъде изпълнена резолюцията ви?" Заместник генералният секретар на ООН по политическите въпроси Джефри Фелтман призова всичките 193 страни членки на ООН "да използват влиянието си над страните, за да гарантират реализирането на прекратяването на военните действия".

По думите на Лоукок, хуманитарните конвои са готови да отидат в 10 обсадени и труднодостъпни места, включително 45 камиона с хуманитарна помощ за 90 хил. души в Дума в Източна Гута. Той посочи, че от 18 февруари насам над 580 души са загинали и над 1000 са били ранени във въздушни и наземни удари в Източна Гута, където живеят около 400 хил. души.

Лоукок също така предупреди, че доставката на хуманитарна помощ по конфликтните линии за милиони хора в обсадените и труднодостъпни райони на цялата територия на Сирия "напълно се провали".

Русия дестабилизира Сирия, според САЩ

Русия дестабилизира Сирия, според САЩ

Едновременно разпалва конфликти и играе ролята на посредник

"Ако това не се промени, скоро ще станем свидетели на повече загинали хора от глад и болести отколкото от бомбардировките и обстрела", подчерта той.

Руският президент Владимир Путин разпореди 5-часова ежедневна хуманитарна пауза, започваща във вторник, за да може цивилните да напуснат Източна Гута. Ала нито един цивилен не е напуснал и никаква хуманитарна помощ не е стигнала до анклава.

Русия поиска членовете на Съвета за сигурност да подкрепят решението на Путин, в което всички страни се приканват да гарантират, че въоръжените групировки подкрепят руските хуманитарни коридори.

Съветът за сигурност одобри 30-дневно спиране на огъня в Сирия

Съветът за сигурност одобри 30-дневно спиране на огъня в Сирия

Повече от 500 са жертвите за седмица в Източна Гута

САЩ, подкрепяни от други западни страни, са възразили, защото решението на Путин не отразява исканията на резолюцията, са изтъкнали дипломати, които са пожелали да останат анонимни, защото консултациите са били частни.

Лоукок е повторил оценката на Международния комитет на Червения кръст, че е невъзможно да бъде осигурена хуманитарна помощ в рамките на пет часа, отбелязвайки, че често отнема поне един ден на конвоите с всички необходими разрешителни, за да преминат през контролно-пропускателните пунктове.

Кели Кюри, американският посланик в ООН по икономическите и социалните въпроси, нарече 5-часовата пауза "цинична, коравосърдечна и крещящо незачитане на исканията" за прекратяване на военните действия "в продължение на най-малко 30 дни - всеки ден, цял ден".

"Русия не може едностранно да пренапише условията на резолюцията, която договориха и за която гласуваха", изтъкна Кели Кюри.

"Русия, Иран и режимът на Асад дори не се опитват да скрият намеренията си", коментира още Кюри пред Съвета за сигурност, като допълни: "Те молят цивилните да напуснат Източна Гута върху лъжливата предпоставка, че те могат след това да нападат всеки, останал в района, колкото си искат."

Путин към Макрон и Меркел: Режимът на “тишина” не се отнася за терористите в Сирия
Обновена

Путин към Макрон и Меркел: Режимът на “тишина” не се отнася за терористите в Сирия

Тримата лидери са засегнали темата за Източна Гута

Посланикът на Русия в ООН Василий Небензя припомни на Съвета за сигурност, че резолюцията, приета в събота, също настоява всички страни "незабавно да се ангажират да гарантират пълно и цялостно изпълнение" на прекратяването на огъня - и "подчертава необходимостта страните да се споразумеят за хуманитарни паузи... и примирия".

Той подчертал, че "всяка продължителна пауза трябва да бъде предшествана от споразумение на всички страни за деескалация".

Небензя заявил, че това, което е най-необходимо в Източна Гута, е "ефективното неутрализиране" на Фронт "Ал Нусра", призовавайки за сътрудничество за смазването на екстремистката групировка. 

Той остро разкритикува Запада, и по-специално САЩ, че се изживяват като "защитници на човечеството", допълвайки, че примирието зависи почти изцяло от Русия и Сирия. 

"Това, което се случва, силно напомня на положението около Източно Алепо, когато Западът задейства ужасна вълна от антируска истерия", заяви Небензя. 

Посланикът на Сирия в ООН Башар Джафари повтори критиките на Русия срещу Запада, казвайки пред Съвета за сигурност, че "главната отговорност за прекратяване на военните действия пада върху групировки, които имат влияние върху терористичните групировки".