Русия и Турция работят над договор за доставка на нова партида руски ракетни системи С-400, съобщават "Интерфакс" и "Ройтерс", цитирайки високопоставен служител в руска агенция за военно сътрудничество.

Москва се надява да сключи сделка за снабдяване на Турция с повече системи С-400 през първата половина на следващата година, заяви миналия месец ръководителят на руския държавен износител на оръжие "Рособоронекспорт".

Еспър: САЩ се изтегли от Североизточна Сирия, а Турция е ценна част от НАТО

Еспър: САЩ се изтегли от Североизточна Сирия, а Турция е ценна част от НАТО

Тръмп потвърди, че оставя войски да пазят петрола в Сирия

На фона на вече обтегнатите двустранни връзки, Вашингтон спря Анкара от американската програма за изтребители F-35, в която бе производител и купувач, за да я санкционира за закупуването на С-400 за тази година.

"Постепенно работим по този въпрос. Най-важното е, че и двете страни имат намерение да продължат сътрудничеството в тази област", коментира ръководителят на федералната служба за военно-техническо сътрудничество на Русия.

Официалният представител Дмитрий Шугаев заяви, че според него има "доста голяма вероятност" Турция и Русия ще подпишат договор за доставка на допълнителна партида С-400.

Помпео не иска Турция да тества С-400 с американски F-16

Помпео не иска Турция да тества С-400 с американски F-16

Анкара "да се отдалечи от пълното оперативно използване на С-400"