Съединените щати завършиха военното си отстъпление в североизточна Сирия, като се установиха в по-стабилна позиция с около 600 военнослужещи в друга част на страната след препозициониране и намаляване на силите, заяви пред "Ройтерс" министърът на отбраната Марк Еспър.

Коментарите на Еспър могат да сигнализират за края на период на смут и несигурност около американското военно присъствие в Сирия след първоначалната заповед за изтегляне на президента Доналд Тръмп през октомври.

Оттогава броя на войските в Сирия намяляха с около 40%. Еспър подчерта, че запазва способността да придвижва и извежда по-малък брой сили, колкото е необходимо в Сирия. Но той предположи, че броят на войските ще се колебае около 600 в обозримо бъдеще.

Тръмп върна американските сили в Сирия за охрана и експлоатиране на петролните полета

Тръмп върна американските сили в Сирия за охрана и експлоатиране на петролните полета

Американските военни започнаха да подсилват позициите си около петролни полета

"Ще бъде относително постоянно около това число. Но ако видим, че се случват неща ... Мога да ги увелича малко", обяснява Еспър по време на полет от срещата на върха на НАТО.

Освен това Еспър не изключи възможността за по-нататъшно намаляване на броя на американските войски в Сирия, ако европейските съюзници допринесат за мисията в Сирия.

"Коалицията отново си говори много. Успяхме да видим как някои съюзници искат доброволно да предоставят войски", допълва Еспър.

"Ако съюзна държава, страна от НАТО, реши да ни даде 50 души, може би ще успея да намаля 50 души от САЩ."

Меркел, Макрон, Ердоган и Джонсън с договорка за Сирия

Меркел, Макрон, Ердоган и Джонсън с договорка за Сирия

Джонсън проведе разговори с френския президент Еманюел Макрон, германския канцлер Ангела Меркел и турския президент Ердоган

Американските военни твърдят, че операцията е фокусирана върху предотвратяване на повторно възраждане на "Ислямска държава" в Сирия и извърши нападение миналия месец, довело до смъртта на лидера на ДАЕШ, Абу Бакр ал Багдади.

Тръмп заяви в Лондон, че иска да остави американските сили, за да гарантира, че запасите от петрол в Сирия няма да попаднат обратно в ръцете на терористи. "Запазихме нефта. Петролът е това, което подхранва ДАЕШ", обясни Тръмп.

Тръмп смекчи плановете си за Сирия след реакция от Конгреса, включително сред ключови републиканци, които казват, че той е разчистил пътя за турско нахлуване срещу кюрдските сили в Сирия, които бяха главните съюзници на Америка в борбата срещу "Ислямска държава".

Турция не се отказва от руските С-400

Турция не се отказва от руските С-400

Тръмп плаши Анкара със санкции

Дипломатите от НАТО се притесняват, че Турция, член на НАТО от 1952 г. и изключително важен съюзник в Близкия изток, все по-активно действа едностранно, стартира нахлуването си в Сирия срещу подкрепяните от САЩ сили и купува съвременни руски системи С-400.

Вашингтон заяви, че системата С-400 е несъвместима с противовъздушната отбрана на НАТО, представлява заплаха за изтребителите F-35 на Lockheed Martin и през юли обяви, че премахва Турция от програмата F-35. Освен това тя предупреди за възможни американски санкции.

След преговорите на върха между Тръмп и турския президент Реджеп Тайип Ердоган, Еспър коментира, че Анкара все още не се е отказала по въпроса за С-400. "В момента няма движение".

Русия: Военното присъствие на САЩ около петрола в Сирия ескалира напрежението

Русия: Военното присъствие на САЩ около петрола в Сирия ескалира напрежението

"Не можем да приветстваме това"

И все пак, след лобиране от съюзниците в НАТО, включително САЩ, Ердоган се оттегли от заплахата да блокира плановете за отбрана на балтийските държави и Полша.

"Мисля, че това беше положително движение напред", обясни Еспър, относно промяната на позицията на Турция.

"Те са ценна част от НАТО от десетилетия, от най-ранните дни. Така че трябва да ги държим в лоното."

Асад сезира ООН за грабеж на нефт от САЩ, но "ООН го няма, светът е като преди ВСВ"

Асад сезира ООН за грабеж на нефт от САЩ, но "ООН го няма, светът е като преди ВСВ"

САЩ пречи на властите и кюрдите, Асад е готов да приеме кюрдските войски в армията