Дамаск възнамерява да сезира ООН за грабеж на сирийски петрол от САЩ, заяви сирийският президент Башар Асад в интервю за "Русия-24", като отбеляза, че оплакванията според него "ще останат по рафтовете на ООН", цитиран от ТАСС.

"Разбира се, това е естествено", обяснява той в отговор на въпроса за възможността сирийската страна да се свърже с ООН по този въпрос. "Но аз, вие и много хора по света знаете, че ООН не съществува, тъй като няма международно право. Оплакванията към ООН са по рафтовете, тъй като това е полудържавно управление на банди, основано на принципа на силата."

"Сега живеем в свят, подобен на гора, който е по-близо до света преди ВСВ, а не след него. Следователно ще изпратим жалби - но те ще останат на рафтовете на ООН".

В САЩ критикуват Тръмп за сирийския петрол

В САЩ критикуват Тръмп за сирийския петрол

Ридел: Съмнителен правен ход с послание, че Америка иска да открадне петрола

Вашингтон пречи на нормализирането на отношенията между Дамаск и кюрдите, коментира Асад. Той отбелязва, че след турската инвазия имаше "прогрес" в отношенията между кюрдите и официален Дамаск.

"Русия играе важна роля по този въпрос. При решаването на въпроси понякога вървим напред, а понякога правим крачка назад по различни причини. Една от тези причини е натискът на САЩ върху въоръжените групировки в Сирия, за да няма съгласие със сирийското правителство и това се очакваше."

Асад допълва, че сирийските власти са готови да приемат кюрдските войски в армията си, за да отблъснат Турция в Северна Сирия, но кюрдите все още не са готови за това.

Асад: САЩ атакуват врагове и приятели, за да запазят хегемонията си

Асад: САЩ атакуват врагове и приятели, за да запазят хегемонията си

Това констатира сирийският президент Башар Асад в интервю за руската медия RT ("Русия днес")

Той коментира, че след подписването на меморандум от Русия и Турция, сирийското министерство на отбраната официално е готово да приеме бойци на кюрдските части за самозащита като част от своята армия като част от програми, които ще вземат предвид характеристиките на този регион.

"Но отговорът, който трябва да се разбира като официален, е следният: те (кюрдите) не са готови да се присъединят към сирийската армия сега и възнамеряват да задържат оръжията си в тези региони".

Според Асад, с помощта на Русия, Дамаск се опитва да убеди кюрдските войски, "че присъединяването към сирийската армия и борбата срещу турските нашественици е правилната позиция за връщането на територии, изгубени в северната част на Сирия".

Асад вижда разграбването на петрол в Сирия като въпиещ пример за политиката на САЩ

Асад вижда разграбването на петрол в Сирия като въпиещ пример за политиката на САЩ

Американците заграбвали не само петрол и пари, но и права

Сирийският лидер счита, че конфликтът в страната ще приключи в момента, в който бъде спечелена пълна победа над тероризма, а не след приемането на новата конституция на страната.

"Има опит да се представи, че уреждането на конфликта зависи от работата на конституционния комитет. Войната в Сирия не започна поради разногласия около конституцията, войната в Сирия започна, защото терористите убиваха военни, полиция и цивилни, както и защото унищожиха инфраструктурата. Следователно, войната ще приключи, когато прекратим тероризма", обяснява Асад.

"Ние вярваме, че от време на време е необходимо да анализираме конституцията, както всеки друг документ, и да го изменяме според новите реалности на Сирия. Нямаме проблеми с това, така че тръгнахме по този път", допълва той.

Асад: Тръмп е най-добрият президент на САЩ

Асад: Тръмп е най-добрият президент на САЩ

Не защото е сериозен политик, а е открит за намеренията си, иска нефт