Концентрацията на военна техника на САЩ близо до петролните находища в североизточната част на Сирия ще доведе само и единствено до ескалиране на напрежението. Това обяви заместник-министърът на външните работи на Русия Михаил Богданов, който осъди незаконното военно присъствие на САЩ в арабската страна.

"Не можем да приветстваме това. Напротив, това води само до допълнителна ескалация на напрежението", настоя Богданов.

САЩ "скочиха" на Русия, помагала на Сирия да скрие химическите оръжия

САЩ "скочиха" на Русия, помагала на Сирия да скрие химическите оръжия

Поредно обвинение за последните години

Той добави, че ситуацията ще бъде разгледана на предстоящата среща във формат Астана (Русия, Турция и Иран), която е насрочена за 10-11 декември.

"Ще обсъдим тези въпроси, цялата ситуация, особено в контекста на осигуряване на прекъсване и прекратяване на военното присъствие на различни страни, което е абсолютно незаконно и което не е потвърдено нито с международно решение, имам предвид Съвета за сигурност на ООН, или по искане на законното правителство на Сирийската арабска република", добави Богданов.

Руската авиация разширява обхвата си в Сирия

Руската авиация разширява обхвата си в Сирия

Нови действия на Кремъл

По-рано този месец беше съобщено, че американски военен конвой, състоящ се от 22 военни превозни средства и два камиона, е преминал през сирийско-иракската граница и се е позиционирал близо до няколко петролни находища в Североизточна Сирия.

Този ход беше направен на фона на множество изявления от страна на американския президент Доналд Тръмп, подчертаващи основната цел на САЩ в Сирия - запазване на контрола над петролните находища на страната.

Русия охранява стратегическа ВЕЦ в Сирия

Русия охранява стратегическа ВЕЦ в Сирия

Нови успехи на силите на Башар Асад

"Ние имаме нашите войски там и ще върнем много от тях у дома, но отново пазим петрола", заяви Тръмп в началото на срещата си с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган на 13 ноември.

Около 90 процента от сирийските петролни запаси са концентрирани на изток от река Ефрат, регионът, който преди беше крепост и основен източник на доходи на терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава"), а сега се контролира главно от Сирийските демократични сили, водещ елемент в които са сирийските кюрди.