Втората по големина водноелектрическа централа в Сирия "Тишрин" в провинция Алепо попадна под контрола на правителствените сили. Това съобщи пред репортери представителят на командването на въоръжените сили на РФ в Сирия Борис Фомичев.

От 18 ноември руската военна полиция ще започне да патрулира района около това стратегически важно съоръжение.

Русия показа видео от десанта на руски военни в бивша база на САЩ в Сирия

Русия показа видео от десанта на руски военни в бивша база на САЩ в Сирия

В сряда американските военни набързо напуснаха летището

ВЕЦ "Тишрин" е построена на Ефрат на 90 км от Алепо преди около 20 години съвместно от руски и сирийски инженери. По време на гражданската война е заловен и дълго време контролиран от терористичната група "Ислямска държава". В момента станцията доставя електроенергия в провинциите Рака и Алепо, хидроелектрическата й мощност е около 630 мегавата.

Доставката на електроенергия в провинция Алепо е особено важна, тъй като нейната столица е икономическият и индустриален център на страната. В момента сирийските власти активно го възстановяват.

Русия създаде хеликоптерна база в Северна Сирия след изтеглянето на САЩ

Русия създаде хеликоптерна база в Северна Сирия след изтеглянето на САЩ

"Исторически момент, от този ден нататък, авиационната ни група ще е постоянно тук"

В средата на ноември най-голямата водноелектрическа централа в страната в град Табка (провинция Рака) попадна под контрола на правителствените сили. Преди войната водноелектрическата енергия осигуряваше на значителна част от страната електричество.