Турският външен министър Мевлют Чавушоглу отбеляза, че Анкара ще "наблюдава и контролира" примирието между Армения и Азербайджан в спорната област Нагорни Карабах, докато прессекретарят на Кремъл Димитрий Песков подчерта, че в споразумението за спиране на огъня не се предвижда мироопазващи войски на Турция да бъдат разположени в района.

Прекратяват войната в Нагорни Карабах  - Пашинян се договори с Алиев и Путин
Обновена

Прекратяват войната в Нагорни Карабах - Пашинян се договори с Алиев и Путин

В района влизат руски и турски военни...

По време на пресконференция Песков заяви пред репортери, че центърът, натоварен с наблюдението на примирието, който се намира извън Нагорни Карабах, се регулира от друго споразумение, но не предостави повече подробности.

Това става, след като президентът на Азербайджан Илхам Алиев и неговият турски колега Реджеп Тайип Ердоган са обсъдили създаването на съвместен руско-турски мироопазващ център за наблюдение на примирието в Нагорни Карабах.

По-рано през деня Баку и Ереван се договориха да прекратят военните действия в Нагорни Карабах, но арменският премиер Никол Пашиян твърдеше малко след това, че сблъсъците между войските все още не са спрели.

Основните точки от мирното споразумение за Нагорни Карабах

Основните точки от мирното споразумение за Нагорни Карабах

Споразумението е подписано от Путин, Илхам Алиев и Никол Пашинян

Съгласно споразумението руските миротворци ще бъдат разположени по фронтовата линия в Нагорни Карабах и коридора между областта и Армения. Президентът на Азербайджан Илхам Алиев заяви, че Турция също ще участва в процеса на поддържане на мира.