Модернизираният руски бомбардировач за дълги разстояния Ту-22М3М ще се превърне в неприятна изненада за американските военноморски сили. Това обяви руският военен експерт Юрий Кнутов в интервю за руската държавна англоезична телевизия RT.

По думите му в близките години географията на използването на Ту-22М3М ще се разшири благодарение на програмата на руското военно министерство за подобряване на летищата и военните бази. Експертът припомнил, че в края на миналата година в Крим беше завършено строителството на нова писта на летище Белбек. Възможността за прехвърляне на Ту-22М3М в Крим според Кнутов е особено важна.

"В акваторията на Черно море редовно навлизат американски разрушители. Ако ситуацията се влоши, разполагането на бомбардировачи на полуострова ще бъде неприятна изненада за военноморските сили на САЩ", коментира той.

Модернизираният бомбардировач ракетоносец Ту-22М3М беше представен в Казан миналия август, след което беше предаден за наземни и летателни изпитания. Според шефа на руската Обединена авиационна корпорация руските въздушно-космически сили ще получат бойната машина през 2021 г.