Говорителката на Министерството на външните работи на Русия Мария Захарова обяви, че има доказателства за струпване на сили от страна на армията на Украйна в Донбас, съобщава ТАСС.

По думите ѝ, Русия получава информация, която показва, че атаката на силите на Киев не била малко вероятна.

Украйна мобилизира резерва на фона на напрежението с Русия

Украйна мобилизира резерва на фона на напрежението с Русия

Порошенко обяви частична мобилизация на резерва за тренировки

"Режимът в Киев е готов да направи всичко, включително разгръщането на нов блицкриг в Югоизточна Украйна. За съжаление в последните дни започна да се появява информация за активна подготовка за възможни военни действия на украинските въоръжени сили в Донбас", подчерта Захарова.

Тя добави, че "режимът в Киев се опитва да отклони вниманието на света към собствената си провокация в Керченския проток", за да се подготви незабелязано за действията си.

Захарова също така коментира въвеждането на военно положение в Украйна, наричайки го друга техника за отклоняване на вниманието.

НАТО смъмри Русия за военната сила срещу Украйна

НАТО смъмри Русия за военната сила срещу Украйна

НАТО призова Русия да осигури достъп до Азовско море за търговските и за военните кораби на Украйна

"Военното положение е камуфлаж, екран, зад който украинският президент Петро Порошенко очевидно се опитва да скрие намерението си да организира още една провокация в Донбас", отбеляза Захарова.

Припомняме, че Донбас от 2014 г. се контролира от проруските сепаратисти, които активно са активно подпомогани от Русия.