Русия призова в четвъртък случаят на основателя на Telegram Павел Дуров да не се превръща в "политическо преследване", съобщава "Ройтерс".

Припомняме, че френски съдия постави родения в Русия технологичен предприемач под официално разследване. Той излезе на свобода срещу гаранция от 5 милиона евро и задължение да се явява в полицейското управление два пъти седмично.

Съдията каза, че той е заподозрян в съучастие в управлението на онлайн платформа, която позволява незаконни транзакции, снимки на сексуално насилие над деца и трафик на наркотици. Той също така е разследван за предполагаемо пране на пари и отказ да сътрудничи на съдебните власти.

Русия съзря в ареста на Павел Дуров опит на САЩ да овладеят Telegram

Русия съзря в ареста на Павел Дуров опит на САЩ да овладеят Telegram

Отношенията между Москва и Париж достигнали най-ниската си точка

Адвокат на Дуров каза, че е "напълно абсурдно" да се предполага, че ръководителят на социална мрежа е отговорен за всякакви престъпни действия, извършени в платформата.

"Не мисля, че трябва да продължаваме да правим каквито и да било оценки сега, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред репортери. Вече казахме, че той е френски гражданин и има всичко необходимо, за да организира защитата си. Основното нещо е случващото се във Франция да не се превърне в политическо преследване. Знаем, че президентът на Франция отрече всякаква връзка на случая с политиката, но от друга страна се отправят определени обвинения. ще видим какво ще се случи по-нататък."

Дуров на свобода срещу 5 млн. евро гаранция

Дуров на свобода срещу 5 млн. евро гаранция

На съоснователя на Telegram е било повдигнато обвинение и ще се явява в полицейското управление два пъти седмично

Френският президент Еманюел Макрон вече заяви, че няма политически мотив в задържането на Дуров.

Песков също потвърди, че Дуров все още има руско гражданство и каза, че Москва ще бъде готова да му помогне, ако е необходимо, както би направила всеки руски гражданин.