На съоснователят на Telegram Павел Дуров е било повдигнато обвинение и той е бил освободен под съдебен надзор.

Това съобщава в сряда AFP, цитирайки парижкия прокурор.

Определена е била гаранция от 5 милиона евро и постановено задължение да се явява в полицейското управление два пъти седмично.

"Той беше поставен под съдебен надзор със задължение да плати гаранция от 5 милиона евро, да се явява в полицейски участък два пъти седмично и му е забранено да напуска територията на Франция", се казва в изявлението.

 Дуров излиза от ареста, за да се яви пред съда

Дуров излиза от ареста, за да се яви пред съда

Решението на съдията се очакваше до четири дни, максималният период, в който той може да бъде задържан

Припомняме, че арестуваният във Франция шеф на Telegram излезе от ареста, за да се яви за изслушване с френския съдия-следовател, който трябва след това да реши за официално разследване като част от операцията на властите срещу организираната престъпност в приложението за съобщения.

Решението на съдията се очакваше до четири дни след задържането на Дуров, максималният период, в който той може да бъде задържан, преди да бъде взето решение.

Поставянето под официално разследване във Франция не предполага вина или непременно води до съдебен процес, но показва, че съдиите смятат, че има достатъчно доказателства по делото, за да продължат разследването.

Разследванията могат да продължат години, преди да бъдат изпратени на съд, или отложени.

Макрон предложил на Павел Дуров да премести централата на Telegram в Париж

Макрон предложил на Павел Дуров да премести централата на Telegram в Париж

Френският президент направил предложението на частен обяд през 2018 г.

По-рано беше съобщено, че Дуров остава в ареста до сряда, след като френската прокуратура съобщи, че е предоставила допълнително време за разпит.

Москва пък твърди, че Вашингтон стои зад ареста му.

Роденият в Русия милиардер беше арестуван във Франция през уикенда като част от разследване на престъпления, свързани със сексуално малтретиране на деца, трафик на наркотици и измамни транзакции в социалната мрежа.

Говорител на прокуратурата посочи, че арестът на Дуров е бил удължен до 48 часа късно.

Платформата за съобщения, която анализаторите определят като виртуално бойно поле, усилено се използва от Киев и Москва и свързаните с войната новинарски и пропагандни канали по целия свят.

Без да предоставя доказателства, председателят на Държавната дума на Русия - долната камара на парламента, Вячеслав Володин заяви, че Съединените щати, чрез Франция, се опитват да упражнят контрол върху Telegram.

"Telegram е една от малкото и в същото време най-голямата интернет платформа, върху която Съединените щати нямат влияние", изтъкна той.

"В навечерието на президентските избори в САЩ е важно за президента Джо Байдън да вземе Telegram под контрол", допълни той.

Белият дом не коментира веднага ареста на Дуров.

Отношенията между Москва и Париж достигнаха най-ниската си точка след ареста на Павел Дуров, заяви на свой ред руският външен министър Сергей Лавров.

С близо 1 милиард потребители Telegram, който се представя като рай за свободата на словото и политическите дисиденти, е особено известен в Русия, Украйна и републиките от бившия Съветски съюз.

Русия съзря в ареста на Павел Дуров опит на САЩ да овладеят Telegram

Русия съзря в ареста на Павел Дуров опит на САЩ да овладеят Telegram

Отношенията между Москва и Париж достигнали най-ниската си точка

Френският президент Еманюел Макрон е предложил на главния изпълнителен директор на Telegram Павел Дуров да премести централата на компанията в Париж, съобщи в. "Уол стрийт джърнъл", позовавайки се на анонимни източници.

Макрон е направил предложението на Дуров по време на частен обяд през 2018 г., но той отказал.

Източниците разкриват още, че през 2017 г. френски шпиони са организирали съвместна акция с Обединените арабски емирства с кодово име Purple Music, в която са хакнали мобилният телефон на Дуров. Въпросната операция е била проведена, тъй като френските органи за сигурност са се опасявали, че "Ислямска държава" използва Telegram за набиране на нови оперативни служители.

Арестът на Дуров - в какво е обвинен основателят на Telegram

Арестът на Дуров - в какво е обвинен основателят на Telegram

Обвинения за 12 престъпления

Френският президент Еманюел Макрон, който е известен като запален потребител на Telegram, увери, че арестът "по никакъв начин не е политическо решение".