Федералната служба по надзор в сферата на свръзките, информационните технологии и масовите комуникации поиска от руските IT-компании да създадат руски видеохостинги и да ги популяризират. Причината е цензура в YouTube към руските медии, съобщиха от пресслужбата на ведомството, цитирани от ТАСС.

"Обръщаме внимание на руските медии на необходимостта от въвеждане на информационни канали на родни видеохостинги. Молим водещите интернет-компании на страната да помогнат на нашите медии в създаването и популяризирането им", се казва в съобщението.

Руският сенат одобри закона за „суверенния“ руски интернет

Руският сенат одобри закона за „суверенния“ руски интернет

Опит за контрол върху интернет трафика…

Ведомството поиска от американската компания Google да снеме ограниченията към агенция Anna News.

"Целенасочената политика на цензуриране по отношение на руските средства за масова информация са недопустими и нарушават ключови принципи на свободното разпространение на информация и безпрепятствения достъп към нея. Изискваме в максимално кратък срок да се снеме ограничението към достъпа на YouTube-каналите за Anna News", се казва в съобщението.

По-рано група депутати от Държавната дума и сенатор Алексей Пушков внесоха за разглеждане в долната камара на парламента законопроект за възможността Роскомнадзор да блокира интернет ресурсите, които цензурират руските медии. Законопроектът въвежда статус "собственик на информационен ресурс, съучаствал в нарушение на основополагащите права и свободи на човека, правата и свободите на руските граждани".

Генералният прокурор на Русия съгласувано с Министерството на външните работи на страната може да присвои такъв статус на собствениците на информационни ресурси, допускащи дискриминация към руските медии. Роскомнадзор може да получи право частично или напълно да ограничава достъпа до тези ресурси.

По информация на един от авторите на документа, член на комитета на Държавната дума по информационна политика, информационни технологии и връзки Антон Горелкин, за нарушителите на правилата на платформата ще бъдат въвеждани глоби до 3 млн. рубли. Под този законопроект попадат могъщите интернет ресурси YouTube, Facebook и Twitter.