Русия се стреми към проекторезолюция на редовната сесия на Комисията на ООН по наркотичните вещества в подкрепа на дейността на Международния съвет за контрол на наркотиците.

Иска да се спазят изцяло законово обвързващите разпоредби на конвенциите за борба с наркотиците, съобщава постоянният представител на Русия в международните организации във Виена, Михаил Улянов, съобщава ТАСС.

Канада е втората държава в света след Уругвай, легализирала канабиса

Канада е втората държава в света след Уругвай, легализирала канабиса

Специализираните магазини за продажба на канабис в Канада отвориха врати

62-та сесия на Комисията на ООН по наркотичните вещества ще се проведе в офиса на ООН във Виена от 14 до 22 март. Форумът организира и министерски сегмент по повод 10-годишнината от приемането на Политическата декларация и Плана за действие по контрол на наркотиците през 2009 г., по време на които ще бъдат обобщени резултатите от международното сътрудничество в областта на борбата с наркотиците и ще бъдат определени по-нататъшни действия.

Основният акцент за Русия на тези събития в средата на март ще е върху необходимостта да се запази единството на целите и пълното спазване на правно обвързващите разпоредби на конвенциите за борба с наркотиците.

"В този контекст ние предложихме проект за резолюция в подкрепа на Международния съвет за контрол на наркотиците, който в съответствие с конвенциите следи за спазването на тези международни споразумения. И ние бихме искали да постигнем приемането на резолюция в подкрепа на дейността на този орган в съответствие с неговия мандат", обяснява Улянов.

Грузия легализира марихуаната за лична употреба

Грузия легализира марихуаната за лична употреба

Решението е в отговор на жалба, внесена от активисти от опозиционната партия "Гирчи"

"Проектът ще бъде обект на активни дискусии. Сред неговите съавтори ще бъде определен брой страни. Това е неразделна част от усилията ни да осигурим нормите на международното право в областта на контрола на наркотиците", заявява дипломатът.

Улянов подчертава, че сегашната ситуация в областта на международното сътрудничество в борбата с наркотиците преминава през критичен и труден етап. Това се дължи на нарастващата честота на нарушения на правно обвързващите разпоредби на трите конвенции на ООН за борба с наркотиците.

"Решението на Канада да легализира марихуаната миналата година отвори кутията на Пандора и е лош пример за някои други страни, които също са склонни към легализиране на наркотици", допълва той.

Според постоянния представител, по време на работата по проекта за декларация на министрите става ясно, че някои нарко-либерални страни, които или нарушават конвенции, или планират да нарушават, се опитват да размиват единството на целите, което винаги е било в основата на международното сътрудничество в контрола на наркотиците.

В Гърция ще отглеждат канабис

В Гърция ще отглеждат канабис

Дрогата е само за медицински цели

Като пример, Улянов посочва, че тези страни силно се противопоставят на консенсуса, че целта на всички дейности е да се изгради общество без злоупотреба с наркотици.

"По същество те водят до опит за злоупотреба с правилото на консенсуса, премахване на съгласуваните основни принципи от проекта и водене на въпроса към третирането на наркотиците като норма на живота", обяснява той.

Международният съвет за контрол на наркотиците (INCB) е независим, квазисъдебен орган на ООН за контрол на прилагането на международните договори за контрол на наркотиците.

Състои се от 13 члена, избрани от Икономическия и социален съвет на ООН, които служат в лично качество, а не като държавни представители.

Строгата политика срещу марихуаната не възпира младите

Строгата политика срещу марихуаната не възпира младите

Употребата на марихуана сред повече от 100 000 тийнейджъри в 38 държави