В понеделник Гърция издаде първите лицензи на частни компании за отглеждане в страната на канабис за медицински цели, съобщават местни медии. Това е част от правителствената инициатива страната да се възползва от процъфтяващ пазар на стойност милиарди евро.

Първите лекарствени продукти на базата на канабиса се очаква да се появят на пазара до 12-18 месеца. Индустрията е основно експортно ориентирана.

Хиляди пациенти в Гърция използват канабис, за да облекчат страданията си, но властите нямат точни данни.

Няколко държави, включително Великобритания, Германия, Италия и Дания, вече разрешават предписването на лекарствен канабис, а през юни Канада стана втората страна в света, след Уругвай, която легализира напълно марихуаната.

Канада е втората държава в света след Уругвай, легализирала канабиса

Канада е втората държава в света след Уругвай, легализирала канабиса

Специализираните магазини за продажба на канабис в Канада отвориха врати

Гърция легализира канабис за медицинска употреба миналата година, а през март вдигна забрана за отглеждане и производство на канабис. Две лицензи са издадени в понеделник, а други 12 ще бъдат издадени до края на тази година, съобщиха от министерството на икономиката и развитието.

Легализирането на канабис за развлекателни цели не се разглежда. Гърция очаква да привлече инвеститори от Канада и Израел.

Върховният съд на ЮАР легализира употребата на канабис

Върховният съд на ЮАР легализира употребата на канабис

Но само вкъщи и за лична употреба

Медикаментите на базата на канабиса няма да бъдат субсидирани по здравни или клинични пътеки, обявиха от правителството.

Първите лицензирани компании са в Лариса, Централна Гърция и в Коринт на Пелопонес. Очаква се 14-те лицензи да създадат повече от 750 работни места и да представляват около 185 милиона евро ($ 212,05 милиона) инвестиции.