Русия е изпратила на американската космическа агенция НАСА резултати от измервания и въпроси относно отделянето на изопропилов алкохол в Международната космическа станция (МКС), след като космическият кораб Dragon 2 се скачи със станцията през март. Това обяви Павел Власов, който е началник на Космическия тренировъчен център край Москва, цитиран от руските медии.

"Да, доколкото разбирам, този космически кораб предизвика емисии от изопропилов алкохол в атмосферата на борда на МКС. Бяха направени измервания и бяха зададени въпроси", изтъкна Власов, добавяйки, че Русия е изпратила въпросите си до НАСА, а не към частната американска авиокосмическа корпорация SpaceX, чието дело е Dragon 2. 

Капсулата Dragon на SpaceX успешно се скачи с МКС

Капсулата Dragon на SpaceX успешно се скачи с МКС

Огромен успех за частната американска компания

На 3 март е била регистрирана необичайно висока концентрация на изопропилов алкохол във въздуха, циркулиращ във вътрешността на МКС, след пристигането на безпилотната капсула Dragon 2. Безцветната течност, често използвана в козметиката, битовата химия и медицината, може да причини главоболие и дразнене на очите и дихателните пътища при дълготраен контакт, както и увреждане на оборудването.

Източник от руската ракетна и космическа промишленост е заявил, че по-високата от нормалната концентрация на химикала е резултат от скачването на капсулата Dragon 2, като преди скачването са били регистрирани нормални нива. Миризмата е започнала да се разсейва, след като тестовата капсула се е откачила от станцията и се завърна на Земята, като екипажът е включил системите за пречистване на въздуха, за да се справят с натрупването на химикали.

Говорейки пред руските медии, космонавтът ветеран Павел Виноградов каза, че има няколко възможни източника, които може да са причинили миризмата, включително химикали, които може да са били използвани за дезинфекция на кораба на Земята, или материалите, използвани при неговото изграждане.

Един от проблемите според Виноградов е, че самият изопропилов алкохол е "доста двойствен" като химикал. "Може да изглежда, че има изопропилов алкохол, когато в действителност това са други съединения", каза той.