Демонстрационният полет на новата американска капсула за превозване на астронавти е завършил успешно, като тя се е скачила с Международната космическа станция (МКС), съобщават световните осведомителни агенции.

Капсулата Dragon, изстреляна вчера от американската частна космическа компания SpaceX, е извършила прикрепянето към станцията автономно.

Това е последното от редицата изпитания, които капсулата трябва да премине, за да получи одобрение от американската космическа агенция НАСА за транспортиране на хора.

"Спейс Екс" изстреля космическа капсула с манекен

"Спейс Екс" изстреля космическа капсула с манекен

По време на сегашния полет на борда имаше около 200 кг товар

Корабът беше натоварен с тестов манекен, симулиращ жив човек и 90 кг провизии.

Скачването е станало малко преди 13 часа българско време, малко преди графика.

Dragon се е приближил до намиращата се в орбита на 400 км над земната повърхност станция отпред и е използвал компютрите и сензорите си, за да се насочи към скачане.

Астронавтите на борда на МКС са наблюдавали внимателно по HD камерите, за да се уверят, че капсулата изпълнява процесите по план и са били готови да се намесят, ако не го направи.

Капсулата се е приближила бавно към станцията, преминавайки през серия от планирани точки.

Американският астронавт Ан Маклейн и канадският астронавт Дейвид Сен-Жак са наблюдавали събитията от големия прозорец на станцията, или Купола. Те са имали възможност да направляват Dragon да задържи, да се отдалечи или дори да прекъсне скачването.

След няколко пробни опита, е била дадена зелена светлина капсулата да се скачи.

Прикачването е било направено към нов тип свързващ адаптер на модула "Хармония" на МКС.

Процедурата е стъпка напред за SpaceX, тъй като товарните кораби, които те обикновено изпращат на станцията, трябва да бъдат хванати от роботизирана ръка и да бъдат изтеглени на мястото за скачане. Товарните кораби не разполагат с необходимите технологии, за да се скачат сами.

Капсулата Dragon трябва да остане на МКС до петък, когато ще се отдели от МКС и ще започне пътуването си обратно към Земята.

Това е фазата на мисията, която основателят на SpaceX Илон Мъск посочва, че го притеснява най-много - пламтящото, високоскоростно спускане през атмосферата.