Русия осъди като провокация и призова за разследване в събота атаката с дрон срещу военно съоръжение на проруските сепаратисти в отцепилия се регион на Молдова Приднестровието, съобщава "Ройтерс".

"Разглеждаме този инцидент като поредната провокация, насочена към изостряне на и без това напрегнатата ситуация около Приднестровието, каза в изявление говорителят на руското външно министерство Мария Захарова. Очакваме задълбочено разследване на всички обстоятелства на случилото се. Вярваме, че онези, които стоят зад това безразсъдно действие, ще осъзнаят напълно неговите опасни последици."

Министерството на сигурността на Приднестровието съобщи, че е образувано наказателно дело.

Дрон-камикадзе удари военен обект в Приднестровието

Дрон-камикадзе удари военен обект в Приднестровието

Целта е била радарна станция, която е претърпяла леки щети

Инцидентът е втори по рода си за по-малко от месец. През март сепаратистките власти в Приднестровието заявиха, че удар с дрон е унищожил хеликоптер в региона.

Молдова каза, че изучава изображения от последния инцидент, но няма достъп до района, контролиран от сепаратистките власти. В него се казва, че инцидентът може да е умишлен опит да се посее паника и да се привлече вниманието към анклава.

В края на февруари Приднестровието се обърна към Русия за "защита", подхранвайки опасенията, че територията може да се превърне в нова огнище в конфликта на Москва със съседна Украйна.

Молдова отхърли апела на Приднестровието за руска помощ

Молдова отхърли апела на Приднестровието за руска помощ

Олег Серебрян, вицепремиер на Молдова, каза, че конгресът е пропагандно събитие

Молдова отхвърли искането на приднестровските власти. 

След това изгони руски дипломат заради избирателни секции, разположени там.