Русия настоява за спешен отговор от страна на Съединените щати на свои мащабни искания в областта на сигурността. Страната отново предупреди за възможна военна реакция, ако не види политически действия, които да успокоят опасенията ѝ, предаде Ройтерс.

Миналата седмица Москва, която притесни Запада с увеличаването на войските си в близост до Украйна, представи списък с предложения в сферата на сигурността, за които иска да преговаря. Той включва и обещание, че НАТО ще се откаже от всякаква военна дейност в Източна Европа и Украйна.

Вашингтон обяви, че някои от предложенията са очевидно неприемливи, но че ще отговори по някое време тази седмица с по-конкретни идеи за формата на евентуалните преговори.

Русия настоя НАТО да напусне Източна Европа, да стои извън бившия СССР

Русия настоя НАТО да напусне Източна Европа, да стои извън бившия СССР

Русия не желаела повече да търпи настоящата ситуация

Константин Гаврилов, руски дипломат във Виена, коментира, че отношенията между Москва и НАТО са достигнали "момента на истината".

"Разговорът трябва да бъде сериозен и всички в НАТО прекрасно разбират, въпреки своята сила и мощ, че трябва да се предприемат конкретни политически действия, в противен случай алтернативата е военно-технически и военен отговор от страна на Русия", каза той, цитиран от РИА Новости.

Заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков пък заяви, че до момента Москва не е получила отговор от Съединените щати по предложенията си.

"Мисля, че те ще се опитат да превърнат това в бавен процес, но ние се нуждаем от спешен отговор, защото ситуацията е много трудна и има тенденция да се усложнява", подчерта Рябков по информация отново на РИА.

Шефът на НАТО скастри Русия за исканията ѝ относно членството на Украйна

Шефът на НАТО скастри Русия за исканията ѝ относно членството на Украйна

"Това по никакъв начин не представлява заплаха за Русия"