Руското министерство на вътрешните работи отново обяви за издирване активистката Олга Мисик, която е обвинена в оправдаване на тероризма за изказване за смъртта на военния кореспондент Владлен Татарски. Това следва от базата данни за търсене на ведомството.

"Мисик Олга Валериевна. Издирвана по член от Наказателния кодекс", се казва в базата данни. При поискване в базата данни се записват две карти, в едната от които в специални бележки е отбелязано, че Мисик е повторно обявен за издирване. Не се уточнява кои статии са станали причина за обиска.

На 21 март Московски съд арестува активиста задочно. Ако бъде задържана или екстрадирана, Мисик ще лежи в ареста за два месеца. Разследването установи, че тя е публикувала публикация на страницата си Miss Misik, оправдаваща терористичния акт на Дария Трепова срещу Татарски. Образувано е наказателно дело по част 2 на чл. 205.2 от Наказателния кодекс на Руската федерация (публично оправдаване на тероризма или пропаганда на тероризъм чрез интернет).

През май 2021 г. Мисик и двама нейни приятели бяха признати за виновни във вандализъм. Те заляха с боя будка до сградата на Главната прокуратура и закачиха обиден транспарант. През ноември 2022 г. Министерството на вътрешните работи обяви момичето за издирване, а през септември 2023 г. съдът, по искане на Федералната служба за изпълнение на наказанията, промени присъдата ѝ на реален срок. Сега тя живее извън Руската федерация.

Осъдиха на 27 г. затвор рускинята, убила с бомба военния блогър Татарски

Осъдиха на 27 г. затвор рускинята, убила с бомба военния блогър Татарски

Даря Трепова мислела, че пренася подслушвателно устройство

Припомняме, че в края на януари осъдиха на 27 години затвор младата рускиня, доставила бомбата, която избухна в ръцете на провоенния блогър Владлен Татарски и го уби на място. 

26-годишната Даря Трепова беше осъдена от съд в Санкт Петербург по различни обвинения, включително тероризъм, във връзка със смъртта на блогъра.

Татарски беше убит от бомба, скрита в статуетка по негово подобие, която Трепова му подари по време на разговор в кафене в Санкт Петербург.

Самата Трепова обясни, че е смятала, че статуетката съдържа подслушвателно устройство, а не бомба.

По време на делото тя посочи, че е действала по нареждане на мъж в Украйна, когото познавала като "Гещалт" (на немски "Форма"), който ѝ изпращал пари и инструкции няколко месеца преди атентата в кафенето.

Русия установила убийците на Дугина и Татарски

Русия установила убийците на Дугина и Татарски

Предотвратени са и много други подобни атаки, според властите

Веднага след атентата Русия обвини Украйна в организиране на убийството на Татарски. Той беше един от групата видни блогъри, изградили голяма онлайн аудитория в подкрепа на войната на Русия в Украйна, като понякога критикуват нейната тактика.

Високопоставени украински служители нито са поемали отговорност, нито са отричали да са замесени в смъртта на Татарски. Съветникът на президента Михайло Подоляк я определи като "вътрешен тероризъм".