Посланикът на България в Москва Атанас Кръстин е бил извикан в руското външно министерство, където му е била връчена нота за обявяване на 14 служители на дипломатическите мисии и консулските служби на България в Русия за персони нон грата. Това се казва в съобщение на руското външно министерство, цитирано от ТАСС.

"На 5 август извънредният и пълномощен посланик на Република България в Руската федерация Атанас Кръстин беше извикан в руското външно министерство, където му беше връчена нота от министерството, с която се обявяват за персона нон грата 14 служители на дипломатическата мисия и консулските служби на България в Русия", съобщиха от министерството.

"Убедени сме, че неприятелските стъпки към Русия нямат нищо общо с националните интереси на България и нейния народ", заяви руското външно министерство.

"Смятаме, че подобни действия не само нанасят значителни вреди на традиционните връзки между нашите страни, нарушават правата на сънародниците, загубили достъп до консулски услуги, но и свидетелстват за по-нататъшната деградация на колективния Запад, който е готов да пожертва интересите на партньорите, за да навреди на Русия", се казва в изявлението на руското дипломатическо ведомство.

"Безусловното придържане на официална София към тази деструктивна линия е достойно за съжаление", добавят от руското външно министерство.

Припомняме, че на 28 юни бяха изгонени 70 дипломати на Русия, които, според тогавашния премиер в оставка Кирил Петков, са били посочени от българските специални служби като хора, които са свързани с руското разузнаване и са работили срещу интересите на нашата родина.

Руският посланик в София Елеонора Митрофанова заплаши със спиране на дейността на руското посолство и дори със скъсване на дипломатическите отношения между Русия и България. От руското външно министерство също заявиха, че обмислят своите бъдещи действия, като не могат да изключат нищо.

Илиян Василев: Колкото повече Митрофанова стои, толкова повече вреди на руската дипломация

Илиян Василев: Колкото повече Митрофанова стои, толкова повече вреди на руската дипломация

Изгонването на 70 руски дипломати от България не може да бъде грешка

Говорителят на руското дипломатическо ведомство Мария Захарова предупреди, че Русия може да предприеме ответни мерки срещу Европейския съюз заради подкрепата му за решението на българските власти да изгонят 70 руски дипломати.

"Безразсъдната подкрепа за антируските действия от страна на отделни държави членки на ЕС прави целия съюз отговорен за последиците от тях", заявява Захарова в коментар, разпространен в понеделник. Това се отнася включително и за реципрочни действия от страна на Русия.

Митрофанова се надява скоро руското посолство да заработи в пълен обем

Митрофанова се надява скоро руското посолство да заработи в пълен обем

Почти целият технически персонал бил изгонен

По-късно от МВнР потвърдиха, че посланикът на Република България в Москва Атанас Кръстин е бил поканен на среща в Министерството на външните работи на Руската федерация днес, където е уведомен, че четирима български дипломати и десет технически служители от дипломатическите ни представителства в Москва, Санкт-Петербург и Екатеринбург, както и от Центъра на промишлеността на Република България в Москва са обявени за персона нон грата.

Те следва да напуснат страната в срок до 120 часа.

Руската страна е информирала, че предприема тази мярка в отговор на решението на българската страна от 28.06.2022 г. за намаляване на числеността на персонала на руските представителства у нас във връзка с действия, несъвместими с Виенската конвенция за дипломатическите отношения.