Руското посолство в България вече не е в състояние да функционира нормално, а Москва ще отговори на действията на София. Такава заявка дава руският външен министър Сергей Лавров в днешния ден в отговор на журналистически въпрос.

"Ръководството на България беше изненадано от решението, обявено от и.д. министър-председател, което не се основаваше на установените в България процедури за такива драстични стъпки", заявява Лавров, цитиран от "Интерфакс". Другите руски агенции цитиращи Лавров са по-лаконични и не посочват длъжността на Кирил Петков.

По думите му България незаконно е експулсирала служителите на дипломатическата мисия, а оценката на руското външно министерство е, че посолството не може да работи нормално повече - "след този скандал" и действие, "което е абсолютно незаконно".

"Естествено, ние ще отговорим на нашите български колеги", подчерта Лавров, но не уточнява дали руското МВнР обмисля закриване на посолството.

И в държавната ТАСС в съобщението се подчертава, че премиерът Кирил Петков е изпълняващ длъжността, а не редовен премиер.

Там се цитират и думите на руския външен министър, че експулсирането на руски дипломати от България не е самоцелен ход. "Коментарът тук, според мен, е очевиден. Това е неоторизирано решение на действащия министър-председател, който има абсолютно открита, недвусмислено проамериканска ориентация, който е готов да изпълни всяко желание на своя суверен", каза Лавров и продължава, че "желанието на суверена е да се убие историческата памет у българите и да разруши основите на отношенията, които са се утвърдили в общата борба за независимост и в много други ситуации, включително и в най-новата история".

Според Лавров тази политика на Вашингтон не се отнася само за България. "Те искат да убият историческата памет и на други народи на Балканите, особено на православните, между другото. Единственото, което може да се добави, е, че ръководството на България е било изненадано от решението, обявено от служебния министър-председател, което не се основава на българските процедури за този вид драстични действия", добавя Лавров, без обаче да посочва кое е това "ръководство" на страната, което е било изненадано. 

Захарова за посолството у нас: То просто не може да функционира

Захарова за посолството у нас: То просто не може да функционира

Българското правителство свежда до нула възможността за съществуване на руска дипломатическа мисия в София

Припомняме, че вчера говорителят на руското външно Мария Захарова също обеща ответни мерки, както направи преди това и заместник-министър Александър Грушко заяви, че ако България не преразгледа решението за експулсиране на руски дипломати, Москва ще повдигне въпроса за запазване на дипломатическото присъствие. Той подчерта и че българската страна е отговорна за възможните радикални последици от изгонването на руски дипломати от България.

Вчера от летището в София излетяха два самолета с 70-те обявени за персона нон града представители на руската дипломатическа мисия. Това се случва след като бяха обявени за нежелани от правителството на Кирил Петков. Последва ултиматум на посланика на Руската федерация у нас Елеонора Митрофанова с краен срок 12 часа в петък. След това Митрофанова заяви, че ще постави въпроса в Москва за закриване на цялата мисия у нас, което на практика означава прекъсване на дипломатическите отношения с България.

Лена Бориславова: Политици, анализатори получават по 4000 лв. месечно от Русия

Лена Бориславова: Политици, анализатори получават по 4000 лв. месечно от Русия

Кой наруши Конституцията за консултациите с президента, пита тя

Сергей Лавров коментира и друга тема, актуална към българския политически живот - "войната срещу журналистите", както е нарича външният министър.

Според него "тормозът" над руските журналисти в чужбина е започнал отдавна и е достигнал такива мащаби, че "повече не може да се търпи".

"Предупредихме откровено, че ще реагираме огледално на грубите нарушения на ангажиментите, които Западът пое... Ние не започнахме тази война срещу журналистите, ние сме заинтересовани тя да бъде прекратена, но не виждам как Западът може да спре безобразията си, защото той отиде твърде далеч и не може да спре, без да загуби лицето си", каза Лавров. Конкретно изказването на Лавров се обвързва със санкциите, наложени и от ЕК, а и от САЩ с излъчването на руските медии Sputnik и RT, посочени като основни заплахи, включително обвинени за намеса в изборите в САЩ и Франция.

Петрол, "Сбербанк" и медии в новия пакет от санкции

Петрол, "Сбербанк" и медии в новия пакет от санкции

На Словакия и Унгария ще бъде даден по-дълъг гратисен период