Българското правителство свежда до нула възможността за съществуване на руска дипломатическа мисия в София. Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви в неделя.

"Казахме, че те самите просто са свели до минимум, а може би и до нула, не само нормалното, но и всяко функциониране на дипломатическата мисия, тя трябва да функционира по някакъв начин", каза тя в ефира на предаването "Неделна вечер с Владимир Соловьов" по телевизионния канал "Россия-1".

Захарова отбеляза, че макар и не всички дипломати да са обявени за персона нон грата, техническият персонал е почти целият изгонен. "Тоест, те изгониха, както казаха, огромен брой точно технически персонал. Ударът беше нанесен в частта, която прави невъзможно осигуряването на техническа подкрепа за работата на дипломатическото ведомство", каза тя.

Според официален представител на руското външно министерство въпросът за сигурността на руската дипломатическа мисия в София рязко се е изострил заради действията на България. "Но мога да кажа, че мисля, че в близко бъдеще вече ще коментираме по-подробно настоящата ситуация", заключи Захарова.

Излетяха и двата самолета със 70-те руски дипломати, служители и техните семейства
Обновена

Излетяха и двата самолета със 70-те руски дипломати, служители и техните семейства

Общо около 170 души

 

Припомняме, че днес от летището в София излетяха два самолета с 70-те обявени за персона нон града представители на руската дипломатическа мисия. Това се случва след като бяха обявени за нежелани от правителството на Кирил Петков

Последва ултиматум на посланика на Руската федерация у нас Елеонора Митрофанова с краен срок 12 часа в петък. След това Митрофанова заяви, че ще постави въпроса в Москва за закриване на цялата мисия у нас, което на практика означава прекъсване на дипломатическите отношения с България.