Москва експулсира няколко служители на българското посолство, съобщи руското външно министерство, цитирано от РИА Новости

"На 18 април извънредният и пълномощен посланик на Република България в Руската федерация Атанас Кръстин беше извикан в руското външно министерство, където му беше връчена нота, с която се обявяват за персона нон грата служители на българското посолство в Москва", се казва в съобщение на Министерството.

В съобщението не се предоставя информация колко са изгонените български дипломати и на какво официално основание.

От Министерството отбелязаха, че тази мярка е отговор на "немотивираното", според ведомството, решение, взето през март от българска страна за обявяване на десет дипломати от руското посолство в София за персони нон грата.

Това е второто изгонване на български дипломати от Русия за този месец, след като на 8 април Русия обяви двама служители на българското посолство в Москва за персона нон грата като ответна мярка на решение от 2 март на българските власти да изгонят двама руски дипломати, обвинени в шпионаж.

Песков: Гоненето на руски дипломати ще затрудни международните отношения

Песков: Гоненето на руски дипломати ще затрудни международните отношения

Това е недалновидно и стъпка, която първо ще усложни комуникацията ни

Това е принципна позиция на Русия, която още когато започнаха изгонванията на руски дипломати заради случая "Скрипал" предупреди, че ще реагира реципрочно на всяко, според руските власти, експулсиране на руски дипломати.

Русия гони 18 дипломати от мисията на ЕС в Москва

Русия гони 18 дипломати от мисията на ЕС в Москва

Русия обвинява ЕС за последователно разрушаване на архитектурата на двустранния диалог