През нощта на 16 февруари руските военни са изстреляли 32 крилати ракети с въздушно и морско базиране по Украйна, съобщава командването на украинските военно въздушни сили (ВВС), цитирани от Руската служба на Би Би Си.

Както се уточнява, руските военни са изстреляли 12 крилати ракети Х-101 / Х-555 от два стратегически бомбардировача Ту-95МС от района на Каспийско море. От фрегата от Черно море са изстреляни и осем крилати ракети "Калибър".

Тази нощ бе обявена въздушна тревога в цяла Украйна, а губернаторът на Лвовска област съобщи, че там е поразена критична инфраструктура, но не са пострадали хора.

Според украинските военни те са успели да унищожат 14 крилати ракети Х-101/Х-555 и "Калибър" и две управляеми въздушни ракети Х-59. Съобщава се, че част от крилатите ракети Х-22 са постигнали целите си: те са нанесли удари по критични инфраструктурни обекти.

Командването на военновъздушните сили на Украйна подчерта, че в момента страната не разполага с огнева мощ, способна да унищожи ракети Х-22.

Припомняме, че именно с такава ракета бе поразена жилищна сграда в град Днипро, при което загинаха десетки цивилни и бе унищожен цял жилищен вход. 

Путин подготвя Русия за дълъг конфликт

Путин подготвя Русия за дълъг конфликт

Кремъл налага култ към смъртта и военизира обикновения живот