Постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя потвърди, че на 14 януари руска ракета е поразила висока жилищна сграда в Днипро.

Признанието става по време на заседание на Съвета за сигурност на ООН, което се състоя вчера и е първото официално такова от началото на войната в Украйна. Руските власти и военни последователно твърдят, че ракетите им попадат в целта и са насочени единствено към военни обекти. Ударите в цивилни обекти също толкова последователно се отричат. 

По думите на Небезня това се е случило, защото ракетата е била свалена от украинската противовъздушна отбрана. "Украинските сили за противовъздушна отбрана поразиха руска ракета, изстреляна към инфраструктурен обект в града", каза Небензя.

Какво говорят руските медии за ударения жилищен блок в Днипро

Какво говорят руските медии за ударения жилищен блок в Днипро

Те са оскъдни в информациите си

Говорителят на украинските военновъздушни сили Юрий Игнат потвърди няколко часа след попадането на ракетата във високата сграда, че това е руска ракета Х-22, изстреляна от бомбардировач Ту-22М3. Ракетата Х-22 е предназначена за унищожаване на големи надводни цели в открито море. Ако такива ракети се използват срещу наземни цели, те имат изключително ниска точност, но в същото време огромна разрушителна сила: теглото на бойната глава е почти един тон.

Украинските власти обаче заявиха, че тяхната противовъздушна отбрана не е свалила ракетата. Командирът на украинските военновъздушни сили Николай Олешчук заяви, че украинските въоръжени сили не разполагат с огнева мощ, способна да свали Х-22.

В самата Украйна се разви сюжет около удара, тъй като заради изявлението си, че украинската ПВО е задействана в случая знаковият съветник на президента Зеленски, Олексий Арестович заяви, че е подал оставка.

45 са вече жертвите на удара, който срина цял вход в блока в Днипро. Към вчерашния ден, когато официално беше прекратена спасителната операция, началникът на украинската полиция Игор Клименко докладва, че са спасени 39 души, от които шест са деца. Седемдесет и девет души, сред които 16 деца, са били ранени. Двадесет души все още са в неизвестност, като четири от тях са деца. Според Клименко 15 тела все още не са идентифицирани, а пет деца остават сираци.

Зеленски за Днипро: Русия се превърна във враг на цялото човечество

Зеленски за Днипро: Русия се превърна във враг на цялото човечество

Украйна се бори за международен натиск срещу Москва

След като руските военновъздушни сили за пореден път "героично" унищожиха украинска жилищна сграда, руският президент и върховен главнокомандващ Владимир Путин изрази задоволство от своята "специална операция" и посочи, че се надява "нашите бойци ще продължат да ни радват с резултатите от бойната си работа."

В деня след атаката говорителят на руското МО Игор Конашенков докладва, че ракетният удар е бил по украинската система за военен контрол и свързаните с нея енергийни съоръжения, като всички цели са били засегнати. "Целта на удара е постигната", заяви Конашенков. Ударът по Днипро не беше посочен конкретно, както и останалите точки от целите.

След удара по 9-етажен блок в Днипро - Путин е доволен

След удара по 9-етажен блок в Днипро - Путин е доволен

Всичко се развива според плана на Министерството на отбраната и Генералния щаб