Русия изстреля един от най-големите си залпове от дронове срещу Украйна през последните месеци, съобщава "Ройтерс".

Снощната атака бе насочена към Киев и други градове и предизвика пожар в промишлено съоръжение в Тернополска област в западната част на страната.

Противовъздушната отбрана е свалила 51 от общо 136 безпилотни летателни апарата, използвани в атаката. 20 дрона все още са във въздуха, а 60 са в неизвестност, вероятно след като са били прехванати от системи за електронна война.

Почти 50 огнеборци са гасили "мащабен пожар" в Тернополска област. Няма пострадали, а украинската армия не посочва името на засегнатото съоръжение.

Русия пак прати дронове срещу Киев

Русия пак прати дронове срещу Киев

Няма данни за щети и ранени

Военновъздушните сили докладваха, че Русия е изстреляла и две ракети по Черниговска и Донецка област, но не уточниха какво се е случило с тях.

Атаката с дрон е причинила пожар в частна резиденция в района извън столицата и е нанесла щети на няколко други сгради, посочи губернаторът Руслан Кравченко.

Областта беше под въздушна тревога над 12 часа заради атаката. Няма жертви.

Всички дронове, насочени към Киев през нощта, са унищожени и няма данни за щети или ранени, заяви Сергей Попко, началник на градската военна администрация.

Русия порази енергийните съоръжения на Украйна през тази година и дългите прекъсвания на тока почти сигурно ще направят задаващата се зима трудна за обикновените украинци далеч от фронтовата линия, където руските войски настъпват.

Губернаторите на Херсонска и Николаевска област в Южна Украйна съобщиха за прекъсвания на тока днес - в района на Николаев са засегнати 272 000 потребители.

Областният управител Виталий Ким посочи, че масовото прекъсване не е резултат от нощната атака и че властите работят за възстановяване на захранването в следващите няколко часа.

Русия засипа с дронове 12 области на Украйна тази нощ

Русия засипа с дронове 12 области на Украйна тази нощ

Свалени са 72 от общо 76 безпилотници