Русия предприе нова нощна атака с дронове срещу Киев и други украински градове, съобщава "Ройтерс".

Това накара президента Володимир Зеленски да отправи нов призив за повече противовъздушна отбрана и възможности за нанасяне на удари на далечни разстояния.

Украинската противовъздушна отбрана е свалила 72 от общо 76 дрона "Шахед" над 12 области в централната, южната и източната част на страната.

"Нуждаем се от повече възможности за укрепване на въздушния щит, противовъздушната отбрана и способностите за удари на далечни разстояния, за да продължим да защитаваме живота на нашите хора", настоя Зеленски, който ще пътува до Съединените щати по-късно този месец.

Зеленски настоя и пред Помпео за далекобойни оръжия срещу Русия

Зеленски настоя и пред Помпео за далекобойни оръжия срещу Русия

Но за момента западните партньори не са склонни, а Русия предупреди за последствия

До момента не се съобщава за жертви, но властите докладваха за щети на сгради в няколко части на страната.

Градските власти на Киев съобщиха, че фрагменти от дрон са паднали върху общинска сграда в квартал "Оболон" на север от центъра на града днес, но на мястото не е избухнал пожар.

Губернаторът на района около Киев заяви, че останки от дрон са повредили няколко частни къщи и търговски обект, а също са счупили прозорци на висока жилищна сграда.

В Одеска област в южната част на страната отломки са повредили няколко търговски сгради и частни къщи и са предизвикали няколко пожара.

Белият дом: Няма промяна в политиката на САЩ за далекобойните ракети за Украйна

Белият дом: Няма промяна в политиката на САЩ за далекобойните ракети за Украйна

В САЩ приемат сериозно предупреждението на Владимир Путин

Въздушна тревога звучеше от 3.00 до 5.00 часа през нощта в много региони в Украйна. Кметът на Киев Виталий Кличко заяви, че части за противовъздушна отбрана са действали в столицата през нощта. Украйна използва и мобилни групи от ловци на дронове, както и електронна война, за да отблъсква честите атаки на руски дронове.

По време на почти 31-месечната война силите на Москва бомбардираха Украйна с хиляди дронове и ракети, убивайки хиляди цивилни, нанасяйки щети на инфраструктурата и енергийния сектор на страната и разрушавайки десетки хиляди жилищни и търговски сгради.

Москва отрича умишлено да напада цивилни и твърди, че нейните атаки на далечни разстояния имат за цел да намалят способността на Украйна да се сражава.

Защо за Украйна ATACMS са по-важни от Storm Shadow

Защо за Украйна ATACMS са по-важни от Storm Shadow

Всеки модел си има своите предимства, но и недостатъци