Специалните служби на Русия са стоели зад кибератаки, ударили външното министерство на Чехия през миналата година. Това обявиха от чешкото контраразузнаване в годишния си доклад, съобщава "Ройтерс".

Чешката контраразузнавателна служба БИС отдавна предупреждава срещу активността на Русия в Чехия, която е член на НАТО от 1999 г. и на Европейския съюз от 2004 г. Много други западни страни излязоха с подобни предупреждения.

В доклада си БИС изтъква, че две отделни атаки срещу чешкото външно министерство са били отчасти работа на хакерската група APT28, която е свързана с руското правителство и е била обвинявана за минали атаки в Германия и САЩ.

Меркел - сред ключовите жертви на руски хакерски атаки

Меркел - сред ключовите жертви на руски хакерски атаки

На изборите през септември тя ще търси преизбиране

"Всички констатации ясно показват, че това е била кибершпионска кампания "Турла", произхождаща от Федералната служба за сигурност (ФСБ), руска специална служба, и АРТ28/Sofacy, която е под командването на руското военно разузнаване, ГРУ", се посочва в доклада на БИС.

В хакерската атака срещу информационната система на ведомството хакерите са имали достъп до повече от 150 пощенски кутии, копирайки имейли и прикачени файлове. "По този начин те са получили данни, които могат да бъдат използвани за бъдещи атаки, както и списък на потенциални цели в практически всички важни държавни институции", допълват от БИС.

Русия уморена от "аматьорските" твърдения на САЩ за хакерските атаки

Русия уморена от "аматьорските" твърдения на САЩ за хакерските атаки

"Това са безпочвени твърдения, които не са обосновани с нищо"

Външното министерство на Чехия заяви по време на атаките, че смята, че зад кибератаките срещу него стои чужда държава, но увери, че не е била компрометирана класифицирана информация.

Както и през предходни години, докладът на контраразузнаването предупреди за продължаващото използване от страна на Русия на необявени служители на разузнаването, действащи под дипломатическо прикритие, като част от обща хибридна стратегия срещу страните членки на Европейския съюз и НАТО.

Руското правителство засега не е коментирало обвиненията на БИС.

БИС също така съобщи, че китайските специални служби са засилили активността си и че все повече се притесняват от шпионаж в областта на икономиката, науката и технологиите.

Чешкият президент Милош Земена активно подкрепя политическите и бизнес връзките с Китай и Русия.

Тръмп пак нападна US разузнаването заради руските хакерски атаки

Тръмп пак нападна US разузнаването заради руските хакерски атаки

Разузнаването се бавело с доклада по темата