Присъединяването на Северна Македония към НАТО ще създаде нови разделителни линии в момент, когато светът има нужда от единство в борбата срещу коронавируса. Това заявяват от Министерството на външните работи на Русия, цитирани от БГНЕС.

В комюникето на руското ведомство се посочва, че членството на Скопие към Алианса няма никаква добавена стойност - нито европейска, нито регионална, и не е в полза на националната сигурност.

Това няма да бъде в интерес и на съвместните усилия в борбата срещу общите предизвикателства и заплахи, включително и срещу пандемията от коронавирус, категорични са от руското МВнР.

Те твърдят, че опитите това събитие да се представи по един "помпозен" начин са се провалили поради влошаването на положението от предизвикателствата на пандемията с коронавирус. Според руското външно министерство е останал незабележим фактът, че "членството на Македония в НАТО почти е съвпаднало с датата от началото на бомбардировките на пакта срещу Югославия".

Димитров: Знамето на Северна Македония се вее гордо като член на НАТО

Димитров: Знамето на Северна Македония се вее гордо като член на НАТО

Миналата седмица страната бе приета в Пакта

"Насред извънредно положение лидерите на Северна Македония не пропуснаха възможността помпозно да определят като исторически момент членството в НАТО, което гарантирало стабилността и сигурността на Скопие. Министърът на външните работи Никола Димитров нарече дори членството в организацията изпълнение на "заветите на бащите и дедите", критикува се в документа.

От руското МвнР изтъкват, че интеграцията на Северна Македония в НАТО от самото подписване на Преспанския договор с Гърция през юни 2018 г. е било съпътствано от редица процедурни и законови нарушения. Те напомнят, че съгласно националното законодателство избирателната активност по време на референдума за присъединяване към ЕС и НАТО от 30 септември 2018 г. не е била достатъчна за неговата валидност. "Обществото научи за различни вмешателства във вътрешните работи на страната, включително закани и заплахи. Всичко това мина незабележимо за нашите западни партньори, които обикновено с голяма чувствителност наблюдават спазването на законите", остро осъждат от ведомството.

Те са категорични, че няма нито едно оправдание за нуждата Северна Македония да влезе в НАТО.

Столтенберг е щастлив за Северна Македония и нещастен за коронавируса

Столтенберг е щастлив за Северна Македония и нещастен за коронавируса

Но НАТО помага, няма медицински запаси, не е такъв съюз, но координира, възпира и отбранява света в криза

"На местното население обещават икономически ръст, увеличаване на инвестициите и правова държава. Но за подобно нещо въобще не е нужно присъединяването към военен съюз. Напротив, сега от Скопие ще се иска увеличаване на разходите за отбрана и за доставка на западни, предимно американски, оръжия и оборудване. Това е цената, която македонският народ ще трябва да плати за отказа си от суверенитета във военнополитически аспект", подчертават от руското външно министерство.

Те заявяват, че относно обещаното увеличаване на нивото на сигурност Алиансът не само, че е далеч от възможността да гарантира защита на всички страни членки, а дори не може да спре дългогодишните спорове помежду им.

В края на документа се напомня, че от Северна Македония се очаква потвърждение да се спазват споразуменията, подписани от Русия и НАТО през 1997 г., и Римския договор от 2002 г.