Двама граждани на Обединеното кралство и един мароканец, които са се сражавали на страната на Украйна в източната част на Донбас, могат да бъдат осъдени на смърт, съобщават подкрепяни от Русия бунтовници, цитирани от руската информационна агенция "Интерфакс".

Виктор Гаврилов, служител в главната прокуратура на самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР), казва, че наказателното разследване "е приключило" и - като се има предвид, че се води война - обвиняемите може да получат смъртно наказание.

Гаврилов идентифицира двамата заловени британци като Шон Пинер и Андрю Хил, а мароканският гражданин е назован като Садун Брахим.

Съобщава се, че ДНР е въвела смъртното наказание на територията, заграбена от Украйна през 2014 г.

"Азов": Или бавна смърт от глад, или ранна от бомби, ако свалим оръжията

"Азов": Или бавна смърт от глад, или ранна от бомби, ако свалим оръжията

Нашата държава не успя да защити Мариупол

48-годишният Шон Пинър и още един британец, 28-годишният Ейдън Аслин, бяха заловени през април, докато защитаваха югоизточното украинско пристанище Мариупол, което понастоящем е в ръцете на Русия.

На кадрите, показани по-късно по руската държавна телевизия, се вижда, че и двамата имат натъртвания по лицето, което накара семействата им да призоват за спазване на Женевската конвенция.

Г-н Пинер, родом от Бедфордшир, живее в Украйна от 2018 г.

Депутати в Русия поискаха изтегляне на войските от Украйна

Депутати в Русия поискаха изтегляне на войските от Украйна

Двамата са членове на Комунистическата партия

Също през април Русия публикува видеозапис на мъж, за когото заяви, че се казва Андрю Хил и че се е предал на руските войски.

Мъжът, който се виждаше облечен във военна камуфлажна униформа, каза, че е от Плимут и има деца и партньор.

Министър-председателят на Обединеното кралство Борис Джонсън призова Москва да се отнася към пленените британски бойци "хуманно и състрадателно", припомня Би Би Си.

През април държавните медии показаха марокански гражданин в руски арест, който се казва Садун Брахим. Смята се, че той е учил в Киев преди Русия да нахлуе в Украйна на 24 февруари.

Турция набира афганистанци да се бият за Украйна?

Турция набира афганистанци да се бият за Украйна?

Това твърди дипломатически източник

В Женевската конвенция се посочва, че военнопленниците трябва да бъдат защитени "от актове на насилие или сплашване, както и от обиди и публично любопитство".