Двама депутати от Законодателното събрание на Приморския край от Комунистическата партия на Руската федерация (КПРФ) по време на заседание се противопоставиха на войната. След това те бяха лишени от гласа си, а от партията обещаха да приложат към тях "най-строги мерки". Това не са първите членове на КПРФ, които не са съгласни с официалната линия на подкрепа на партията за инвазията в Украйна, информира Руската служба на Би Би Си .

При обсъждането на дневния ред Леонид Васюкевич, член на фракцията на Комунистическата партия, взе думата и неочаквано започна да чете апел до президента на Русия с искане за незабавно изтегляне на войските от Украйна. Фрагмент от речта му публикува PrimaMedia.

"Сираците ще станат повече"

Според портала Vl.ru, на Васюкевич веднага е бил изключен микрофона, но журналистите успяха да разберат думите му: "Разбираме, че ако страната ни не спре военната операция, сираците ще станат повече. По време на военните операция хора стават инвалиди, това са млади хора, които могат да бъдат от голяма полза за страната ни".

"Настояваме за незабавно изтегляне на войските на Руската федерация", каза депутатът.

В края на речта си Васюкевич прочете четири имена на депутати, подписали обръщението. Двама от тях - Наталия Кочугова и Александър Сустов - веднага заявиха, че не са направили това.

Друг - Генадий Шулга, в края на речта му аплодира своя съпартиец.

Присъстващият на срещата губернатор на региона Олег Кожемяко, който трябваше да се обърне към депутатите с годишен отчет, незабавно поиска Васюкевич и Шулга да бъдат изведени от залата.

"Тези действия дискредитират руската армия и нашите защитници, които се борят срещу нацизма. Предател", каза Кожемяко, цитиран от "Коммерсантъ".

В резултат на това 25 депутати от 45 гласуваха за отнемане на гласа на Васюкевич и Шулга на заседанието.

Руски войник: Тръгнахме като на парад и се оказахме в Украйна

Руски войник: Тръгнахме като на парад и се оказахме в Украйна

Той разказва подробно опита си от военните действия

Реакцията на Комунистическата партия

Лидерът на фракцията на Комунистическата партия в Приморското законодателно събрание Анатолий Долгачов не се застъпи за колегите си и нарече действията им "абсолютен демарш".

"Мисля, че ще дадем политическа оценка на Вашите действия. И особено към тези, които са членове на партията, ще вземем най-строги мерки. Вие дискредитирате честта на Комунистическата партия на Руската федерация с подобни изявления", каза той.

Комунистическата партия на Руската федерация е известна с подкрепата си за самопровъзгласилите се републики в Донбас. Именно комунистите направиха предложението да се обърнат към президента с молба за признаване на тяхната независимост през януари тази година.

Руската инвазия в Украйна започна, след като Путин обяви признаването на независимостта на самопровъзгласилите се републики в Донбас и обясни, че Русия ще ги признае в границите на Донецката и Луганска области на Украйна.

Те не са единствени

Отделни комунисти се обявиха срещу руската инвазия. На 28 февруари лидерът на фракцията на Комунистическата партия в Държавния съвет на Коми Виктор Воробьов осъди войната (скоро след това той беше включен в регистъра на "чуждестранните агенти"): "Това, което се случва в Украйна, няма оправдание в международното право", се казва в изявление, което Воробьов публикува в канала си в Telegram.

Парламентарната комисия по етика изпрати жалба срещу него в прокуратурата, а председателят на регионалния парламент Сергей Усачев поиска от лидера на Комунистическата партия на Руската федерация Генадий Зюганов да се "разправи със сегашната ситуация" с Воробьов, който никога не е членувал в партията и проповядва "открито прозападни възгледи". Във видеообръщението си Воробьов си позволи "абсолютно неприемливи оценки" за Русия, президента на страната и въоръжените сили, съобщи Усачев на Зюганов. Засега няма информация за реакцията на лидера на Комунистическата партия на Руската федерация по този въпрос.

Депутатът на Семилукския районен съвет във Воронежска област от Комунистическата партия на Руската федерация Нина Беляева поиска да бъде изключена от фракцията. Тя каза, че да се предадат в Украйна е "един от изходите войниците да не участват в действията, които ръководството ги принуждава да правят". Нейни колеги също подадоха жалба срещу действията на Беляева в прокуратурата.

Във Владивосток депутатът от Градската дума от Комунистическата партия на Руската федерация Виктор Каменщиков в края на февруари подаде заявление за оттегляне от партията и обяви готовността си да се откаже от депутатския си мандат поради несъгласие с инвазията на Украйна. "Аз съм против войната по принцип", цитира го "Коммерсантъ". През май стана известно, че Каменщиков е задържан на границата между Мексико и САЩ - това съобщиха местни и федерални медии, позовавайки се на свои източници. Събеседникът на PrimaMedia обясни, че Каменщиков има дете, получило американско гражданство по рождение в страната

Припомняме, че в Русия е в сила закон, който предвижда ефективни присъди и големи глоби за фалшиви новини за действията на руските въоръжени сили, тяхното дискредитиране, както и призоваване за санкции срещу Русия. Извършени са съответните промени в Наказателния и Наказателно-процесуалния кодекс на Руската федерация.

Какво се случи всъщност в Украйна?

Какво се случи всъщност в Украйна?

Един независим поглед върху хаоса