Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова коментира в интервю за РИА Новости как поведението на САЩ във външната политика се е променило през последните години.

В отговор на искане за коментар на снимка, публикувана от Белия дом след посещението на руския външен министър Сергей Лавров във Вашингтон, Захарова е призовала за "разбиране на актуалната американска реалност", в която както в Държавният департамент, така и в президентската администрацията са загубили "всичко, което е натрупано по отношение на протоколната деликатност".

На снимката президентът на САЩ Доналд Тръмп седи на бюрото си в Овалния кабинет, а Лавров стои прав до него. Такова разположение на участниците в срещата на официалните кадри не е типично в протоколната практика.

"Струва ми се, че много неща се върнаха във времената на Дивия Запад, за които толкова много сме чели в гимназията. Днес виждаме как традиционна област, в която преобладават правила, традиции, формалности, по принцип в САЩ отиде изцяло на втори план", изтъкна Мария Захарова.

По нейна оценка днес в САЩ "всичко се прави по нов, опростен начин". Този подход се отразявал в общуването на Тръмп с медиите: публикациите в "Туитър" замениха интервюто, традициите за равно третиране на журналистите са минало, посочи още тя.

Подобна ситуация се наблюдавала и в световната икономика: по-рано САЩ говорели за върховенството на конкуренцията, а сега те се занимавали с протекционизъм и политическа намеса в икономическия живот, налагат санкции, отбеляза Захарова.

"Всичко се прави според принципа на удобството. Защо го сравнявам с каубойските времена? Беше удобно и функционално тогава да се слагат краката на масата. Така и днес живеем със САЩ, които си сложиха краката на световната маса", обобщи говорителката на руското външно ведомство.