Министерството на външните работи на Русия излезе с позиция на български език относно обвиненията на Великобритания, че Москва е отговорна за покушението с нервнопаралитично вещество срещу бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия на 4 март в английския град Солсбъри.

Руските власти критикуват за пореден път Великобритания, че не е предоставила никакви доказателства, че Русия е отговорна за нападението, като според нея британските власти нарушавали изцяло международното право. 

Тереза ​​Май призовава за "дългосрочен отговор" на Запада срещу Русия

Тереза ​​Май призовава за "дългосрочен отговор" на Запада срещу Русия

Великобритания разполага с всички възможности да победи враговете си, допълва Мей

Публикуваме позицията на Русия без намеса в съдържанието, като сме редактирали "разваления" български, който прозира на много места в текста:

"Британските власти систематично демонстрират неспособността да осигурят безопасността на руските граждани на своята територия. Въпиещи примери на това, в частност, са отравянето на бившия сътрудник на Федералната служба за сигурност на Русия Александър Литвиненко, смъртта при неизяснени обстоятелства на руските бизнесмени Б. Патаркацишвили и А. Перепеличний, тайнственото "самоубийство" на Б. Березовский и удавянето на неговия делови партньор Николай Глушков и, най-накрая, посягането на живота и здравето на Сергей Скрипал и Юлия Скрипал.

Борисов привика посланика ни в Русия

Борисов привика посланика ни в Русия

Премиерът и посланик Коцев обсъдиха случая "Скрипал"

В последния случай Лондон пренебрегна всички норми на международното право, етиката и здравия смисъл. Без да предоставя каквито и да било доказателства и дори не предлагайки никаква конкретна картина на случилото се, Лондон обвини Русия в отравяне на собствените си граждани, започна да използва название на химическото вещество, което никога не се е използвало при нас, разгърна мащабна политическа и медийна кампания. Инспирирано бе безоснователно експулсиране на руските дипломати от редица страни и представителства към международните организации, беше обявен комплекс от други санкционни мерки. Нашите законни изисквания да ни предоставят образци от приложеното вещество бяха игнорирани.

Следственият комитет на Руската Федерация на 16 март т.г. възбуди наказателно дело във връзка с опита за предумишлено убийство на гражданката на Руската Федерация Ю. Скрипал и подготви съответно запитване до британската страна. Очакваме от Лондон конкретно взаимодействие в рамките на воденото от нашите органи на реда разследване.

Наглото нападение на Русия срещу Скрипал пречи да има по-добри отношения със САЩ

Наглото нападение на Русия срещу Скрипал пречи да има по-добри отношения със САЩ

Това обявиха от Белия дом

Държането на британските власти предизвиква много въпроси. Населението на самата Великобритания се държи в неведение относно ключовите моменти на този инцидент, обявен за сериозна заплаха, не се знае общият брой пострадали. Премълчава се и информация за дейността на намиращата се недалеч от Солсбъри секретна лаборатория в Портън Даун, където, както всички знаят, се провеждаха работи по създаване на химически оръжия.

Скрива се информация за проведените от този център заедно с британските военни годишни учения «Токсична кама» в навечерието на отравянето на Скрипал, в рамките на които се тренираха техники на борба с химическо и биологическо заразяване.

Русия се закани да отговори на „мръсната и подла” игра на Запада

Русия се закани да отговори на „мръсната и подла” игра на Запада

Русия трябва да отговори пропорционално

По цял свят с усилията на Лондон се разгръща кампания по формиране на абсолютна презумпция на вината на Русия. Върви съзнателна, преднамерена ескалация на конфронтацията, демонстриране на силата близо до руските граници. Очевидна е линията на противопоставяне на политико-дипломатическото взаимодействие, което би могло да допринесе за обективно и всестранно разглеждане на инцидента в Солсбъри.

Анализът на комплекса на всички обстоятелства свидетелства за незаинтересоваността на британските власти да се изяснят истинските мотиви и да се установят изпълнителите на престъплението в Солсбъри и ни кара да мислим за евентуална причастност към него на британските специални служби. Ако руската страна не получи убедителни доказателства за обратното, ще смятаме, че става дума за опит за убийство на нашите съграждани в резултат на най-голямата политическа провокация. Подчертаваме, че доказателствата в този случай дължи тъкмо британската страна."

САЩ гонят 60 дипломати на Русия

САЩ гонят 60 дипломати на Русия

Затварят руското консулство в Сиатъл

Припомняме, след като обвини Русия за покушението срещу Скрипал, Великобритания изгони 23-ма руски дипломати от страната, които са работили в действителност като шпиони. Западът се солидаризира с британските власти, като в понеделник 16 страни от Европейския съюз, а също така САЩ, Канада, Австралия, Норвегия, Украйна и др. (общо 28 държави засега) взеха решение да експулсират руски дипломати. 

Пет страни от ЕС пък - България, Словакия, Малта, Люксембург и Португалия, решиха засега да не гонят руски дипломати, а само да отзоват за консултации посланиците си в Москва. 

Словакия, Португалия и Малта също отзовават посланиците си от Русия

Словакия, Португалия и Малта също отзовават посланиците си от Русия

След като по-рано днес същото стори и Люксембург