Алексей Навални възстанови здравето си след гладна стачка и има възможност да общува със семейството си, каза пред журналисти директорът на руската Федерална служба за изпълнение на наказанията Александър Калашников, съобщава ТАСС.

"Няма специални наказания или нарушения в момента и нито едно не му се налага сега. Няма цел да го унижим по някакъв начин или да затрудним живота му, той е в затвора при общи условия. Мога да кажа, че си възвърна здравето, горе-долу, той обяви гладна стачка и сега се отказа от нея ... Яде редовно и има възможност да общува със семейството си", каза Калашников. 

Съюзници на Навални обясняват, че е тежал 93 килограма, когато е пристигнал в затвора през февруари, но бил 85 килограма, когато е обявил гладната си стачка. Съпругата му Юлия в средата на април заяви, че теглото му е спаднало до 76 кг, пише АФП.

Актуализацията за здравето на Навални идва, когато Русия се опитва да забрани движението му. Следващия месец съдът ще започне да изслушва дали да добави мрежата му от регионални офиси и Фондация за борба с корупцията (ФБК) към списъка с "терористични и екстремистки" организации.

В ход, насочен срещу неговите привърженици, руската долна камара във вторник одобри законодателство на първо четене, което ще забрани на членовете на "екстремистки" организации да стават депутати.

Откакто Навални се завърна в Русия през януари от Германия, където се възстановяваше от нападение с отравяне, за което обвинява Путин, повечето от най-добрите му съюзници са поставени под домашен арест или са напуснали страната. Няколко публично обявиха, че напускат ФБК, след като прокурорите заговориха за екстремизъм.

В Русия забраниха на привърженици на Навални да стават депутати

В Русия забраниха на привърженици на Навални да стават депутати

Забраната засега ще важи в продължение на пет години