Долната камара на парламента на Русия (Държавната дума) прие законодателство на първо четене, което ще забрани на членовете на "екстремистки" организации да стават депутати, ход, удрящ привържениците на хвърления в затвора критик на Кремъл Алексей Навални, съобщава "Франс прес".

Гласуването в Държавната дума е част от по-широките опити на руските власти да унищожат дейностите на Навални, който излежава две години и половина в наказателна колония край Москва по стари обвинения в измама, които според него са политически мотивирани.

Това става заедно със съдебен процес, започващ през юни, който ще реши дали да се добави мрежата от регионални офиси на Навални и неговия Фонд за борба с корупцията (ФБК) към списъка с "терористични и екстремистки" организации.

Русия хвърли в затвора бивш кмет заради подкрепа за Навални

Русия хвърли в затвора бивш кмет заради подкрепа за Навални

Популярният опозиционен политик Евгений Ройзман

Русия също така трябва да проведе парламентарни избори през септември, на които дълбоко непопулярната управляваща партия "Единна Русия" се очаква да няма добри резултати.

Законодателството, прието на първо четене, ще забрани на ръководителите на екстремистки групи да участват в парламентарни избори в продължение на пет години, уточни депутатът Василий Пискаров.

Той каза, че то също така ще блокира членове на групите и други хора, участващи в тяхната работа - включително онези, които са им помогнали да ги финансират - в продължение на три години.

Депутатите гласуваха с 293 гласа "за" законопроекта, 45 бяха "против", а двама се въздържаха.

Опозицията в Русия скочи срещу планиран закон "анти-Навални"

Опозицията в Русия скочи срещу планиран закон "анти-Навални"

Целенасочена атака срещу поддръжниците на хвърления в затвора дисидент

Проектозаконът би засегнал не само високопоставени членове и активисти на политическата мрежа на Навални, но и десетки хиляди руснаци, които подкрепиха работата му с дарения.

Той ще премине през още две четения в долната камара. В стъпки, които се смятат за формалности, след това законодателството ще трябва да бъде одобрено от Съвета на федерацията (горната камара на руския парламент), преди президентът Владимир Путин да го подпише.

През април прокуратурата поиска регионалната мрежа на Навални и ФБК да бъдат определени за екстремистки, обвинявайки ги в заговори за организиране на подкрепен от Запада бунт в Русия.

Списъкът на Русия с екстремистки организации включва терористичните групировки "Ислямска държава" и "Ал Кайда".

Задържаха адвоката на Фонда за борба с корупцията на Навални

Задържаха адвоката на Фонда за борба с корупцията на Навални

Той е обвинен в разкриване на класифицирана информация

Федералната служба за финансов контрол "Росфинмониторинг" през април вече добави политическата мрежа на Навални към своята база данни със забранени организации. Групата се разпусна, за да защити своите членове и поддръжници от евентуално преследване.

Новият закон ще означава, че на групите на Навални е забранено да действат в Русия и участие в техните дейности може да доведе до продължителни срокове затвор.

ФБК редовно публикува разследвания за предполагаема корупция на служители на всички нива на управление.

Неговите най-забележителни разследвания бяха публикувани в YouTube, показващи големи луксозни имоти, за които се твърди, че са на Путин и бившия президент и премиер Дмитрий Медведев. Разследванията помогнаха за избухването на масови антиправителствени протести.

Ново дело срещу Навални и вероятна забрана да се кандидатира за президент

Ново дело срещу Навални и вероятна забрана да се кандидатира за президент

Обвинени са още двама опозиционери...

Националната мрежа от регионални офиси на организацията помогна за организирането на стратегията за интелигентно гласуване на Навални, която призовава избирателите да гласуват за кандидата, който най-вероятно ще победи свързаните с Кремъл опоненти.

Членовете на групата редовно се сблъскват с полицейски обиски и арести за тяхната активност, като натискът се засилва, след като Навални се завърна в Русия през януари от Германия, където се възстановяваше от покушение с бойно отровно вещество.

Оттогава повечето от най-приближените му са поставени под домашен арест или напуснаха страната, като няколко от тях обявиха публично, че напускат ФБК, след като прокуратурата поиска да бъде обявена за екстремистка организация.

Официално закриха щабовете на Навални

Официално закриха щабовете на Навални

Московската прокуратура поиска да бъдат обявени за екстремистки...