Съд в Русия осъди популярния опозиционен политик Евгений Ройзман на девет дни затвор за призоваване на хората да се присъединят към демонстрации в подкрепа на хвърления в затвора критик на Кремъл Алексей Навални, информира "Франс прес"

Присъдата следва вълна от съдебни решения, които отстраниха или изпратиха в изгнание сподвижници на Навални, който беше хвърлен в затвора от властите през февруари за повече от две години по стари обвинения за присвояване, които според него са политически мотивирани.

58-годишният Ройзман беше кмет на четвъртия по големина руски град Екатеринбург между 2013 и 2018 г. и често участва в митинги, организирани от опозицията, включително Навални.

Руски град с опозиционен кмет отмени преките избори

Руски град с опозиционен кмет отмени преките избори

През 2013 г. опозиционният политик Евгений Ройзман неочаквано спечели кметската надпревара

Ройзман написа в "Туитър", че е обвинен в организиране на протести на 31 януари и 21 април чрез публикации в профила си в "Туитър", който има близо 500 000 последователи.

Съд в Екатеринбург го призна за виновен и осъди Ройзман на девет дни затвор по двете обвинения, предаде държавната руска агенция ТАСС.

Затворническите срокове ще бъдат изтърпявани едновременно, така че политикът ще прекара общо девет дни зад решетките.

Ройзман пледира невинен и за двете престъпления.

Amnesty International отново призна Навални за затворник на съвестта

Amnesty International отново призна Навални за затворник на съвестта

Призова руските власти да уважават правата му…

По-рано през март той беше глобен с 20 000 рубли (около 270 долара) за участие в митинги през януари.

Зимните шествия се проведоха в градове в цяла Русия, след като 44-годишният Навални се завърна в Москва от Германия, където се възстановяваше от отравяне с бойно отровно вещество.

Навални беше задържан за предполагаемо нарушение на условията за условно освобождаване, а през февруари беше осъден на две години и половина в наказателна колония.

Опозицията в Русия скочи срещу планиран закон "анти-Навални"

Опозицията в Русия скочи срещу планиран закон "анти-Навални"

Целенасочена атака срещу поддръжниците на хвърления в затвора дисидент

Той обяви гладна стачка в края на март, като поиска подходящо медицинско лечение за болки в гърба и изтръпване в краката, което предизвика нови национални демонстрации на 21 април.

Той прекрати гладната си стачка след 24 дни.

Демонстрациите бяха посрещнати със суров отговор от властите, като участници получиха глоби и кратки срокове затвор, а някои са изправени пред няколко години затвор.

Русия също така засили натиска върху вътрешните и чуждестранните социални мрежи, обвинявайки ги, че отказват да изтриват опозиционно съдържание.

Ново дело срещу Навални и вероятна забрана да се кандидатира за президент

Ново дело срещу Навални и вероятна забрана да се кандидатира за президент

Обвинени са още двама опозиционери...

Днес популярната криптирана платформа за съобщения "Телеграм" беше ударена с глоба от 5 млн. рубли (67 000 долара) за непремахване на призиви за "подстрекаване на непълнолетни" да се присъединят към протести, съобщиха руските агенции.

Москва неколкократно е глобявала чуждестранни интернет компании, включително Facebook, Google и Twitter, за неспазване на руското законодателство.

Миналия месец Русия също ограничи услугите на "Туитър" в страната, като заяви, че платформата не е премахнала незаконно съдържание по нейно искане.

Официално закриха щабовете на Навални

Официално закриха щабовете на Навални

Московската прокуратура поиска да бъдат обявени за екстремистки...