Международната правозащитна организация Amnesty International отново призна руския опозиционер Алексей Навални за затворник на съвестта, съобщи Би Би Си. Припомняме, Навални, който е смятан за основен политически опонент на Владимир Путин, се намира в затворническа колония, с влошено здравословно състояние.

По-рано Amnesty International го обяви за затворник на съвестта, но след това този статут му беше отнет заради негови изявления с 15-годишна давност.

"През февруари Amnesty взе решение повече да не използва термина "затворник на съвестта" по отношение на Навални заради направени от него дискриминационни изявления през 2007 г. и 2008 г., които звучат като реч на омразата. Руските власти и техни привърженици използваха това вътрешно решение (което не смятахме да публикуваме), за да продължат да нарушават правата на Навални." - се казва в изявление на организацията.

За "Амнести интернешънъл" Навални не е "затворник на съвестта" - заради минали ксенофобски коментари

За "Амнести интернешънъл" Навални не е "затворник на съвестта" - заради минали ксенофобски коментари

Но това не променя факта, "че руските власти се стремят да го заглушат", вместо незабавно и безусловно да го освободят

В резултат на това Amnesty е преразгледала своя подход и е решила да не лишава Навални от статуса "затворник на съвестта" само въз основа на минали постъпки.

От Amnesty подчертават, че потвърждавайки статута на Навални, не изразяват подкрепа за политическата му програма, но настояват руските власти да уважават неговите права.