"Амнести интернешънъл" лишава Алексей Навални от статут на "затворник на съвестта" (prisoner of conscience) , заради ксенофобски коментари, които той е правил в миналото и не се е отказал, съобщава БиБиСи.

Те допълват, че Нелсън Мандела също е лишен от статута през 60-те години на миналия век, след като се застъпва за използването на сила срещу режима на апартейда в Южна Африка.

През януари "Амнести интернешънъл" обяви ареста на Навални като "допълнително доказателство, че руските власти се стремят да го заглушат" и призова за незабавното и безусловното му освобождаване.

Организацията казва, че ще продължи с тези призиви и ще "направи всичко, което можем да постигнем тази цел".

Говорител на правозащитната организация в Москва заяви пред БиБиСи, че вярва, че вълната от искания за "отписване" на Навални е част от "организирана кампания" за дискредитиране на критика на Владимир Путин и "възпрепятстване" на призивите на Амнисти за освобождаването от ареста.

Но организацията заключи, че коментарите, направени от Навални преди около 15 години, включително видео, в което сравнява имигрантите с хлебарки, представляват "реч на омразата", която е несъвместима с определението "политически затворник".

"Имахме твърде много искания, не можахме да ги игнорираме", екипът първоначално е отхвърлил предишните изявления на Навални - които той не е повтарял - като "неотносими" в светлината на неговите настоящи, политическо преследване.

Офисите на Амнести в световен мащаб, включително този на генералния секретар, са затрупани от оплаквания от "така наречените загрижени граждани", в очевидно координиран ход, коментира говорителят Александър Артемев.

В самата Русия държавните медии и длъжностни лица обобщават представянето си за Навални като прислужник на Запада - вражески агент, работещ за дестабилизиране на страната.

Но в допитване до независимата руска радиостанция "Ехото на Москва" само 1 от 5 слушатели подкрепиха решението на Амнести за Навални. Водещият на сутрешната програма Александър Плюшев го нарече "огромна победа за руската държавна пропаганда".

"Навални не е осъдил публично своите видеоклипове в YouTube, така че нашата идея е, че по някакъв начин той може да се свърже с това, което е казал", обясни Амнести.

"Той не може да бъде определен за затворник на съвестта: това е човек, който никога не се застъпва за омраза или насилие и не използва реч на омразата".

Навални може да бъде освободен през 2023 година

Навални може да бъде освободен през 2023 година

Адвокатът му обжалва решението на съда от събота