САЩ не са информирали Русия за плановете си за изтеглянето на войските си от Сирия, а Москва не е сигурна, че това се случва. Това обяви говорителят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от руските медии.

"Не, никой не ни е информирал. Нито вие, нито ние все още знаем какви войски се изтеглят оттам, до каква степен и дали изобщо се изтеглят. Знаете, че имаше различни изявления относно изтеглянето на войските от различни части на света, които не бяха потвърдени. Ето защо следим развитията на обстановката много внимателно", отбеляза Песков.

Тръмп бесен, щял да унищожи икономиката на Турция, ако "стъпи накриво" в Сирия

Тръмп бесен, щял да унищожи икономиката на Турция, ако "стъпи накриво" в Сирия

Мъдростта му била несравнима...

Песков добави, че руският президент Владимир Путин все още не е обсъждал последните събития в Сирия с американския президент Доналд Тръмп и турския държавен глава Реджеп Тайип Ердоган.

По-рано днес турското военно министерство заяви, че всички приготовления за военна операция в Сирия са приключили. Анкара изтъкна, че създаването на зона за сигурност е необходимо, за да се гарантира спокойствието и стабилността в региона.

Тръмп развърза ръцете на Ердоган в Северна Сирия

Тръмп развърза ръцете на Ердоган в Северна Сирия

Прави впечатление различният начин, по който Ердоган успява да постигне своето - от Путин турският президент по-скоро успява да измоли своите интереси, а от Доналд Тръмп - по-скоро да си ги извоюва. Това, пише Мартин Табаков, определено не е добър знак за американската администрация

В събота Ердоган обяви, че Турция може да започне военна операция в Сирия, за да изтласка кюрдските бойци от граничните райони. Анкара настоява, че е важно да се постигне мир и стабилност в региона и да се дадат гаранции за сигурност на сирийците. Вашингтон, който подкрепя кюрдските сили в Северна Сирия, отговори в неделя, че не подкрепя действията на Анкара и ще изтегли войските си от района.

Турция твърди, че се нуждае от "зона за сигурност", за да контролира границата си със Сирия и да презасели до два милиона от над 3,6 млн. сирийски бежанци, които в момента живеят в Турция.

Тръмп за Сирия: САЩ приключи с безкрайни войни, не са "балъците" на Европа и НАТО

Тръмп за Сирия: САЩ приключи с безкрайни войни, не са "балъците" на Европа и НАТО

Турция, Европа, Сирия, Иран, Ирак, Русия и кюрдите сами да се oправят със ситуацията