натоРуските власти ще изискват всякакви съвместни действия с НАТО да бъдат обвързани с броя на войниците, дислоцирани в новите членове на пакта. За това информира „Ройтерс", позовавайки се на в. „Комерсант".

Руският президент Дмитрий Медведев ще посети годишната среща на НАТО през следващия месец с цел да съживи връзките между пакта и страната му. Русия желае гаранции по отношение на предлагания от САЩ ракетен щит в Европа, докато НАТО очаква по-голямо сътрудничество в Афганистан.

Освен това, Москва иска да се забрани разполагането на „значителни военни сили" в държавите, които са се присъединили в НАТО след края на Студената война. Това е заявил пред „Комерсант" зам.-министърът на външните работи Сергей Рябков.

Искането е било част от работен вариант на договор за съвместни действия между Русия и НАТО, даден от първия дипломат на Москва Сергей Лавров на генералния секретар на северноатлантическия пакт Андрес Фох Расмусен през декември.

„Искаме нивото на предвидимост в новите страни-членки на НАТО да бъде по-високо, отколкото е сега", е заявил още Рябков.

Искането се очаква да предизвика острите реакции на бившите членове на Източния блок в централна Европа и по-специално Полша и Чехия, които влязоха в НАТО, за да се защитят от руското влияние.

Представителят на Русия в НАТО Димитри Рогозин е заявил пред „Комерсант", че чрез ограничаването на военните сили ще се реализират на практика договорите за мирно съжителство на страната му и пакта.

Очаква се НАТО да не приеме предложението заради разтегливостта на термина „значителни военни сили" и правото на самозащита на всяка държава.