Някои страни от Централна Азия сигнализират, че може да се присъединят към западните санкции срещу Русия. За това предупреди руският заместник-министър на външните работи Михаил Галузин, цитиран от ТАСС.

По време на третия Централноазиатски форум на международния дискусионен клуб "Валдай" той посочи, че въпреки че споделят мнението, че едностранните икономически ограничения са неприемливи и нелегитимни, някои страни от Централна Азия все пак не искат да поемат рискове и са готови да се съобразят със санкциите на Запада.

По думи на Галузин Русия не диктува на никого каква външна и вътрешна политика да провежда, "когато това не противоречи на взаимните задължения, включително тези в рамките на Организацията на Договора за колективна сигурност, Евразийския икономически съюз и Общността на независимите държави".

И Казахстан не иска да прави бизнес в Русия

И Казахстан не иска да прави бизнес в Русия

Астана с ясна позиция за руската агресия

"Уверени сме, че централноазиатските страни ясно разбират, че изкуственото разрушаване на връзките с Русия може да доведе до по-сериозни щети, отколкото прословутите вторични санкции", подчерта той.

Заместник-министърът заяви, че Русия е насочена към последователно укрепване на стратегическото партньорство със страните от Централна Азия.

На 16 и 17 май в Томския държавен университет се провежда форумът на клуб "Валдай", озаглавен "Русия и Централна Азия: привеждане в съответствие с променящия се свят".

Санкциите на Запада надхвърлили най-лошия сценарий на Русия

Санкциите на Запада надхвърлили най-лошия сценарий на Русия

Руската икономика обаче показала своята стабилност в трудни периоди