Русия не изключва някои западни държави да помогнат на Украйна в създаването на "мръсна бомба".

Това заяви във вторник Константин Воронцов, заместник-директор на отдела за неразпространение и контрол над въоръженията на руското външно министерство, на заседание на Първия комитет на Общото събрание на ООН, цитиран от ТАСС.

По-рано Москва предупреди, че ще отнесе този въпрос до ООН. 

Украинският посланик: Разговорите за "мръсна бомба" са за прикриване на загубите на Русия

Украинският посланик: Разговорите за "мръсна бомба" са за прикриване на загубите на Русия

Изпращането на оръжие на Украйна е инвестиция в сигурността на Европа, по думите му

"Целта е очевидна - да се обвини Русия в използването на оръжия за масово поразяване. Украинските власти и техните западни куратори очакват, че това ще доведе до мощна антируска кампания, ще подкопае доверието в Москва и нейните партньори и ще доведе до изолация на нашата страна на международната арена", каза дипломатът. Според нашата информация украинската страна вече е започнала да изпълнява планирания план. По-специално, Източният минно-обогатителен комбинат в град Жълти Води и Институтът за ядрена Изследванията в Киев са натоварени с производството на такава бомба. Не изключваме помощ за решаването на този проблем от някои западни страни, които според постъпващата информация преговарят с Украйна за доставка на компоненти за "мръсна бомба".

Русия ще се оплаче и на ООН за опасността от "мръсна бомба" от Украйна

Русия ще се оплаче и на ООН за опасността от "мръсна бомба" от Украйна

Москва се надява въпросът да бъде обсъден информирано и професионално

Припомняме, че по-рано днес посланикът на Украйна в България Н. Пр. Виталий Москаленко заяви, че разговорите за "мръсна бомба" са за прикриване на загубите на Русия.

"Твърденията на Владимир Путин и неговата клика, че Украйна се кани да използва т. нар. "мръсна бомба", са поредното престъпление, което искат да направят. Такива заявления, относно "мръсна бомба", с която Украйна не разполага въобще, са поредната провокация на путинския режим, както подобни действия, които сме наблюдавали досега - анексията на Крим, инвазията в Донбас, всичко това беше анонсирано като агресивно действие на Украйна. Случаят с т. нар. "мръсна бомба" е поредният пример как Русия води своята терористична, варварска и захватническа война в Украйна", каза той.

По думите му няма кой да отговори на въпроса дали това намерение ще бъде реализирано от руската страна, освен самият Владимир Путин.

МААЕ спешно изпраща експерти в Украйна заради твърденията за "мръсна бомба"

МААЕ спешно изпраща експерти в Украйна заради твърденията за "мръсна бомба"

Рафаел Гроси е провел телефонен разговор с украинския външен министър

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) се ангажира да провери твърденията на рУСИЯ.