Москва ще повдигне въпроса за подготовката на Киев за провокация с "мръсна бомба" на международни форуми, включително пред ООН. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС.

"Предприехме необходимите стъпки за повдигане на този въпрос в международни структури, преди всичко в ООН в Ню Йорк, и днес нашите представители ще направят това с надеждата за информирано и професионално обсъждане на проблемите, които ще засегнем, посочи той на пресконференция след разговори с генералния секретар на Организацията за ислямско сътрудничество Хисеин Брахим Таха.

Руският първи дипломат подчерта, че Москва разполага с конкретни данни за украински научни институции, които притежават технологии, способни да създадат "мръсна бомба".

"Имаме информация, която сме проверили повторно по съответните канали, че това не е безпочвено подозрение, а има сериозни основания да се смята, че подобни неща могат да бъдат планирани. Сергей Шойгу (руският министър на отбраната - б.р.) се съгласи с някои от неговите събеседници да проведат допълнителни консултации по тази тема на професионално ниво", отбеляза Лавров.

МААЕ спешно изпраща експерти в Украйна заради твърденията за "мръсна бомба"

МААЕ спешно изпраща експерти в Украйна заради твърденията за "мръсна бомба"

Рафаел Гроси е провел телефонен разговор с украинския външен министър

Той подчерта, че Москва не е изненадана от реакцията на Запада за възможното използване на "мръсна бомба" от Киев.

"Това е в съответствие с безусловната подкрепа, която Западът оказва на своето протеже президента на Украйна Володимир Зеленски, опрощавайки му всякакви русофобски действия не само под формата на изявления, но и под формата на обстрел на граждански обекти, убиване на цивилни и т.н.", отбеляза дипломатът.

Кулеба: Не Украйна, а Русия готви "мръсна бомба"

Кулеба: Не Украйна, а Русия готви "мръсна бомба"

Външният министър на Украйна коментира обвиненията на Шойгу

Вчера руският министър на отбраната Сергей Шойгу проведе телефонни разговори с френския министър на отбраната Себастиан Лекорно, турския министър на отбраната Хулуси Акар и британския министър на отбраната Бен Уолъс, по време на които "изрази загриженост" относно предполагаемото възможно използване на така наречената "мръсна бомба" от страна на Украйна.

Освен това Шойгу проведе два телефонни разговора и с шефа на Пентагона Лойд Остин в петък и неделя.

Пентагонът обаче разпространи съвместно изявление на външните министерства на Обединеното кралство, САЩ и Франция, в което се казва, че тези страни не смятат за оправдани руските предупреждения за възможното използване на т. нар. "мръсна бомба" от Киев.

В телефонен маратон Шойгу предупреждава за украинска „мръсна бомба“
Обновена

В телефонен маратон Шойгу предупреждава за украинска „мръсна бомба“

С колегите от Франция, Турция, Англия и САЩ