Руският външен министър Сергей Лавров обяви, че Москва не нарушава резолюция на Съвета за сигурност на ООН, разполагайки бойни самолети в Иран, които да извършват удари срещу терористите в Сирия.

„Няма причина да се подозира Русия в нарушаване на резолюция 2231 на Съвета за сигурност на ООН”, посочи Лавров и допълни: „Ако някой иска да открие... (нарушения) относно ограниченията за търговия и друга комуникация с Иран, ние също трябва да проучим как голяма сума пари от САЩ е стигнала до Иран, защо банкови трансфери от САЩ към Иран в долари са били направени, което е абсолютно забранено от американското законодателство.”

Русия разположи бомбардировачи в Иран и започна да удря в Сирия
Обновена

Русия разположи бомбардировачи в Иран и започна да удря в Сирия

Не е ясно колко самолета са пристигнали в базата

Припомняме, вчера стана ясно, че Русия е разположила бомбардировачи Ту-22 и Су-34 в Иран, с които да се извършват въздушни удари срещу терористи в Сирия.

След разпространението на новината, Държавният департамент на САЩ обяви, че проучва дали Москва нарушава резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, разполагайки самолети в иранска военновъздушна база.

Лавров добави, че замесените страни трябвало да целят да намерят решение на кризата в Сирия. Основната задача в Сирия е да се постигне сътрудничество между Русия и САЩ, изтъкна руският първи дипломат.

Говорейки по телефона с американския си колега Джон Кери, Лавров е потвърдил, че специфичните механизми за съживяване на споразуменията, постигнати по време на посещението на Кери на 15 юли в Москва, се обсъждат в редица формати.

Междувременно председателят на комисията по външните работи към Съвета на федерацията (горната камара на руския парламент) Константин Косачев заяви, че използването от Русия на иранската военновъздушна база край Хамадан не нарушава резолюцията на Съвета за сигурност на ООН за Иран.