Русия е разположила бомбардировачи Ту-22 във военновъздушна база в иранския град Хамадан, откъдето те ще излитат, за да извършват въздушни удари срещу екстремистите в Сирия, съобщи руската държавна телевизия Россия 24.

Телевизията, позовавайки се на ирански и арабски медии, посочва, че не е ясно колко руски бомбардировачи са пристигнали в базата. Телевизията е излъчила необозначени кадри на най-малко три бомбардировача и един руски военен транспортен самолет, въпреки че не е ясно къде и кога са били заснети кадрите.

Руското военно министерство по-късно потвърди, че е разположило бомбардировачи Ту-22 и Су-34 в Иран и те вече са извършили въздушни удари срещу терористите в Сирия.  

„На 16 август далекобойни бомбардировачи Ту-22 и Су-34, излетели от тяхната база в Хамадан (Ислямска република Иран), извършиха групови въздушни удари срещу позиции на терористичните групировки ДАЕШ и „Фронт ал Нусра” в провинциите Алепо, Дейр ез Зор и Идлиб”, се посочва в съобщението на руските военни.   

Руските бомбардировачи също така били разрушили три командни пункта и тренировъчни лагери в Серакаб, Ал Баб, Алепо и Дейр ез Зор, убивайки „значителен брой” терористи, твърдят още от руското военно министерство.

В САЩ изненадани от бързото руско разгръщане в Иран

В САЩ изненадани от бързото руско разгръщане в Иран

Това повдига въпроси дали ходът е стратегическа необходимост

По-късно началникът на Съвета за национална сигурност на Иран заяви, че Техеран и Москва споделят съоръжения, за да се борят срещу тероризма, след като Русия потвърди информацията.  

Иранско-руското сътрудничество в борбата срещу тероризма в Сирия е стратегическо и ние споделяме нашия потенциал и съоръжения в тази област”, изтъкнал Али Шамкани, началник на Съвета за национална сигурност на Иран, цитиран от "Ройтерс".