Американски източници съобщиха, че руските удари в Сирия от иранска военновъздушна база са изненадващи, тъй като операциите са извършени много бързо, може би за една нощ, цитирани от АП.

Русия разположи бомбардировачи в Иран и започна да удря в Сирия
Обновена

Русия разположи бомбардировачи в Иран и започна да удря в Сирия

Не е ясно колко самолета са пристигнали в базата

Военен източник изтъкна, че руските бомбардировачи Ту-22 са прелетели до иранската база с руски товарен самолет, натоварен с муниции за бомбардировачи, само няколко часа преди мисиите.

Американски представители заявиха, че Вашингтон е бил наясно от края на миналата година за инициативата Русия да лети от Иран. Но решението на Москва от днес идва като изненада.

Това повдига въпроси дали ходът е стратегическа необходимост или политическо послание от Кремъл за Вашингтон.

По-рано полковник Кристофър Гарвър, говорител на Пентагона в Багдад, каза пред репортери, че руснаците са активирали комуникационен канал с представители от коалицията преди да започне мисията по бомбардиране на ДАЕШ („Ислямска държава”) от Иран.

Руснаците уведомиха коалицията”, поясни той и добави, че те „ни информираха, че ще минат” през въздушно пространство, което потенциално може да ги доближи до американски и на коалицията самолети в Ирак и Сирия.

Запитан дали руснаците достатъчно предварително са уведомили САЩ, Гарвър изтъкна, че „ние знаехме навреме”, за да провеждаме безопасни полети.

Нямаше много време, но беше достатъчно, каза още той, допълвайки, че руските бомбардировачи не са попречили на въздушните операции на коалицията.