Русия не възнамерява да влиза в ядрен конфликт покрай войната с Украйна, но предупреди Запада да не изпитва търпението й. Това стана ясно от думите на говорителя на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от Reuters.

"Ще направим всичко, за да предотвратим развитието на събитията по най-лошия сценарий, но не и с цената на накърняване на нашите жизненоважни интереси", заяви Захарова на редовна пресконференция.

Тя препоръча никой да не се съмнява в решителността на Русия и да я подлага на изпитание на практика.

Кремъл: Отношенията с Европа деградираха до възможния минимум

Кремъл: Отношенията с Европа деградираха до възможния минимум

Коментар на изгонването на дипломати

След коментара на Захарова високопоставени руски служители се включиха с предупреждения, че военната подкрепа на Запада към Украйна увеличава рисковете от катастрофален ядрен конфликт.

Припомняме, че Москва остро критикува решението на западните държани да предоставят оръжия на Украйна, както и разширяването на НАТО близо до границите на Руската федерация.

В същото време Финландия, с която Русия дели 1340 км граница, този месец стана 31-вият член на военния съюз. Украйна открито показва желанието си също да се присъедини към НАТО, но към този момент среща съпротива от някои страни.

Финландия започна изграждането на ограда по границата с Русия

Финландия започна изграждането на ограда по границата с Русия

Действията идват, след като Финландия стана 31-вия член на НАТО